Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2023. Október 30. 18:31, hétfő | Belföld
Forrás: mta/web/zsuffa csaba

1997. 11. 03-a óta ez a nap a Magyar Tudomány Napja

1997. 11. 03-a óta ez a nap a Magyar Tudomány Napja

Annak emlékére, hogy 1825-ben ezen a napon Gróf Széchenyi István felajánlotta birtokainak egyéves jövedelmét a Magyar Tudós Társaság – a mai Magyar Tudományos Akadémia – megalapítására.

Ez tett lehetővé a későbbiekben a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását, és ez a nap a magyar tudomány ünnepe.

VISSZATEKINTÉS:

A nevezetes felajánlás 1825. november 3-án a pozsonyi országgyűlés alsótáblájának ún. kerületi ülésén hangzott el. A kerületi ülések nem számítottak hivatalos fórumnak, így ott jegyzőkönyvet nem vezettek. Hivatalos irat tehát nem készült az eseményről, viszont több szemtanú leírta naplójában, illetve levélben.

A beszédet legrészletesebben megörökítő levél szerint Széchenyi ezt mondta:

„Nekem itt szavam, nincs, az Országnak Nagyja nem vagyok, de birtokos vagyok, és ha feláll olly intézet, melly’ a magyar nyelvet kifejti, mely azzal segíti honosinknak magyarokká neveltetését, jószágaim’ egy esztendei jövödelmét feláldozom. Érett meggondolással teszem ezt, mondotta még, azért célra vezethető felvigyázást kívánok, hogy a nemzetnek ajánlott summa haszontalanul el ne pazaroltassék.”

Országosan egész programsorozat kapcsolódik ehhez az alkalomhoz, és iskolánkban is minden évben megemlékezünk róla.

A Magyar Tudomány Napján adják át a Simonyi Károly-, a Zrínyi Miklós-, a Wigner Jenő- és a Fáy András-díjat.

Holló Barnabásnak az alapítást ábrázoló bronz domborműve (1891-93) az MTA székházának Akadémia utcai falán - Fotó: Hámori Péter

Vinzenz Katzler: Széchenyi István felajánlja birtokainak egyévi jövedelmét egy Tudós Társaság alapítására (litográfia). "Grőf Széchenyi István 1825-dik évi nov. 4-ikén Pozsonyban az országgyűlés kerületi ülésében a magyar akadémia megalapitásár a egy évi jövedelmét (akkor 60 ezer forint) felajánlja.

- - - - - - -

Dr. Simonyi Károly egyetemi tanár oldalági rokona annak a Simonyi- Semadam Sándornak, akit 1920-ban Horthy Miklós miniszterelnöknek nevezett ki.

Az ő megbízottai (Benárd Ágost és Drasche Lázár Alfréd) írták alá, a Trianoni békét, illetve édesapja Charles (ifj. Károly) Simonyinak, a Microsoft cég vezető emberének, aki a "Űrtúristáskodás"-on kívül jelentős alapítványt tett a magyar tudomány fejlesztésére.

Ha tatszett a cikk, ossza meg kedvenc Facebook csoportjában, vagy saját oldalán!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 06:58, szombat | Belföld

Átadták a felújított Igmándi Erődöt Komáromban

Komárom talán soha nem fejlődött akkora léptekkel, mint napjainkban, ezt példázza a frissen felújított Igmándi Erőd átadása is, amiben fontos szerepe volt a kölcsönös tiszteletre alapuló magyar-szlovák együttműködésnek is

2024. Május 10. 12:09, péntek | Belföld

KSH: 3,7 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak áprilisban, az egy évvel korábbi adatokhoz képest

Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 10. 12:06, péntek | Belföld

A KSH szerint olcsóbbak lettek az üzemanyagok itthon, a szomszédos országok áranál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 626, míg a régiós országokban 616 forint volt.