Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Október 01. 20:40, vasárnap | Bulvár
Forrás: m.laptop/web/zsuffa

1982 október 1-én elkezdték árulni az első CD-lejátszókat, 625 dolláros áron

1982 október 1-én elkezdték árulni az első CD-lejátszókat, 625 dolláros áron

A Sony, a Philips és a Polygram közös tervezésében készültek.

1982 Októbert 1-én megjelent a világ első otthoni CD-lejátszója a Sony CDP101.

A Sony a közel 2000 dolláros SONY CDP-101 lejátszóval kezdte meg a forgalmazást, míg a Philips a 800 dollár körüli Philips CD-100 lejátszóval indított Európában. A Philips langenhageni gyárában 1982. augusztus 17-én indult meg az ABBA együttes The Visitors című albumának sorozatgyártása.

Japánban 1982. október elseje, európában és Amerikában pedig 1983. március elseje lett a premier időpontja.

1983-ban nagyjából 1000 dollárba került egy lejátszó Amerikában, de így is 400 ezret adtak el csak az első évben. A CD tehát hódított, mindenki hozzá akart jutni és ennek megfelelően a lejátszók és a lemezek ára is hamar emberi mértékűvé vált. Nem kellett hozzá pár hónap és a CD-lejátszó az „évtized terméke” lett. A Sony után pár hónappal a többi nagy gyártó is belépett a versenybe és a nyolcvanas évek végére szinte minden zenerajongó rendelkezett már valamilyen CD-lejátszóval.

Az első, kereskedelmi forgalomban kapható, CD-lemez 1982. október 1-én került a japán boltokba, Billy Joel 52nd Street című albuma volt, A CD-k előállítási technológiáját már jó pár évvel korábban kidolgozták a Philipsnél. A célegyenesben pedig, 1979-ben a Sonyval közös mérnökcsapatot állítottak fel. Nagyjából egy év alatt hozták össze a lemezek előállításához és tömeggyártáshoz is szükséges szabványokat.

A nagy robbantással 1982-ben még csak Ázsiát célozták meg, Amerikába csak ezután, 1983-ban került az új termék. Teszt-CD-ket már jóval előtte készítettek és Richard Strauss Alpesi szimfónia-ja került rájuk, melyet a Berlini Philharmonikusok élén Herbert von Karajan vezényelt. Az első CD, amit már a Philips sorozatgyártó gépeivel nyomtak, A The Visitors volt az ABBA-tól. Billy Joel – 52nd Street című lemeze ugyan később készült el, mint a The Visitors, azonban hamarabb jutott el Japánba,

A lejátszó készülékek hangzásminősége az alkalmazott alapanyagok és technológiák hatására sokat javult, a lemezekre kezdetben a legkiválóbb analóg felvételek digitalizált változatai kerültek, de hamarosan az elkezdődött formátumháború következtében egyre több digitális felvétel és egyre kevesebb analóg hanglemez került forgalomba.

Tudtad, hogy az első magyar CD-t Fehérváron készítették?

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.