Városlista
2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2023. Július 11. 20:22, kedd | Belföld
Forrás: Tóth Szilvia - https://hajdupress.hu/

1944 július 13-án született Rubik Ernő magyar feltaláló, a bűvös kocka atyja

1944 július 13-án született Rubik Ernő magyar feltaláló, a bűvös kocka atyja

Híres alkotása révén halhatatlan lett a neve. Most 10 érdekesség a Rubik-kockáról.

1944. július 13-án Budapesten látta meg a napvilágot az ismert játéktervező, a repülőgép-tervezőként tevékenykedő Rubik Ernő fiaként.

A kreatív fiatal 1967-ben végzett építészmérnökként a Budapesti Műszaki Egyetemen, ahonnan a belsőépítészet felé sodorta az élet. 1971-ig az Iparművészeti Főiskolán (napjainkban Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) tanult, majd 1970 és 1988 között az említett intézményben oktatott.

Az alapvetően oktatási segédeszközként indult szerkezetet Rubik a tanári évei alatt tervezte meg 1974 tavaszán, majd később kiderült, hogy játéknak is megállja a helyét.

Több, mint 2 év múlva, 1976. október 28-án, a ma ismert formájában RU-158 ügyszámon, Térbeli logikai játék néven kapott szabadalmat. A feltaláló munkásságát többek között Állami Díjjal (1983), Gábor Dénes-díjjal (1995), Kossuth-díjjal (2007), Magyar Szent István-renddel (2014) ismerték el.

“A találmány lényege abban van, hogy a nagy kockát alkotó 27 elem, szétszedés, tehát a nagy kocka megbontása nélkül hozhatók új helyzetbe, aminek eléréséhez, egyetlen homológ művelet: a nagy kocka bármelyik lapját alkotó kilenc kis kockának elforgatása szükséges.”

Íme 10 érdekesség az azóta világszerte ismert magyar találmányról:

1. Eredetileg Bűvös kockának keresztelték volna

Rubik először fából és gemkapcsokból építette meg a korai alapváltozatot, amit a játékgyártó cég később Bűvös kocka elnevezéssel szeretett volna illetni, azonban visszaléptek, mert úgy hangzott, mintha köze lenne a boszorkánysághoz.

2. Rubik eleinte nem volt túl jó a kocka kirakásában

Annak ellenére, hogy ő találta fel a kockát, Rubik viszonylag rossz a kirakásában. Legelőször egy hónapba telt, mire bebizonyította, hogy egyáltalán kirakható. Némi gyakorlással később körülbelül egy percre csökkent ez az időtartam, azonban ez az egy perc rengetegnek számít néhány ember idejéhez képest.

3. A kocka kirakásának világrekordja kevesebb, mint 4 másodperc.

A klasszikus 3×3-as kocka kirakásának világrekordját 2018-ban állította fel a kínai Yusheng Du aki 3,47 másodperc alatt választja szét a találmány színeit.

4. Van, akinek látni sem kell a kockát ahhoz, hogy kevesebb, mint 15 másodperc alatt kirakja.

Néhány ember annyira gyakorlott, hogy vakon is másodpercek alatt teljesíti a feladványt. A bekötött szemmel történő klasszikus (3×3-as) kocka kirakásának világrekordja az amerikai Tommy Cherryé, akinek mindössze 14,57 másodpercre van szüksége a feladat teljesítéséhez.

5. Világrekord…lábbal?

Az indiai Mohammed Aiman Koli tartja a Rubik-kocka lábbal való kirakásnak rekordját: összesen 15,56 másodperc alatt kerülnek helyükre a színek. Ez nem sokkal több, mint az előbb említett bekötött szemű versenyző rekordideje. Néhányakban azonban ez a fajta megmérettetés enyhébb undort kelt, mivel sok Rubik-kocka rajongó kissé abszurdnak találja a lábfejet és a kockát egy mondatban említeni.

6. Nem csak a játékosoknak kell olajozottan mozogni

A kirakás módjától függetlenül, mivel a versenyek alapvetően a gyorsaságról szólnak, egyszerűen kihagyhatatlan része a felkészülésnek a kocka ápolása. A profi versenyzők egyfajta speciális olajat szoktak használni a tárgy karbantartásához, így a kocka esetleges akadása még véletlenül sem akadályozza a gyors kirakást.

7. Megoldani kézzel, lábbal… és zuhanás közben?

A Rubik-kocka egyik szerelmese, Dan Knight úgy döntött nem csak a szárazföldön versenyképes: kiugrott egy repülőgépből, és 30 másodperc alatt sikerült kiraknia a kockát… zuhanás közben. Célja az volt, hogy befejezze, mielőtt kinyitná az ejtőernyőjét – amit éppen időben sikerült megtennie.

“2003. május 4-én, vasárnap tandemet ugrottam (oktatóval) 12000 láb magasságról. Ez csak 30-40 másodpercet adott a szabadesésre, mielőtt ki kellett volna nyitnunk az ejtőernyőt, ami bőven elég lenne a nappalimban, de az egy másik történet, amikor 130 mérföld/órás (209 km/h) sebességgel zuhansz a föld felé. Az egyik sarokdarabba lyukat fúrtam, és a kockát a csuklómra kötöttem, nehogy elejtsem. Néhányszor edzettem úgy, hogy kidőltem egy 80 mérföld/órás sebességű autóból a pályán.

Ez volt az első alkalom, hogy ugrottam, de igazából nem nagyon izgultam az ejtőernyős rész miatt… Csak amiatt aggódtam, hogy meg tudom-e csinálni a kockát vagy sem. A VH1 fizetett azért, hogy ugorjak, és mellettünk ugrott egy kamerázó ember, aki az egészet felvette. Végül körülbelül 32 másodpercig tartott a Fridrich-módszerrel, kihagyott lépések nélkül, 8 fordulós tájolás, 13 fordulós permutáció.” foglalta írásba a történteket Dan Knights.

8. Nem csak felnőttek lehetnek Rubik-kocka szakértők

A világ legügyesebbjei, szinte az összes világcsúcstartó gyerek. Patrick Bosser 1981-ben, 13 évesen írt egy bestseller útmutatót a Rubik-kocka kirakásáról. A fiú mindössze 13 évesen adta ki a You Can Do The Cube-ot (Ki tudod rakni a kockát), és könyvével felkerült a New York Times bestsellerlistájára.

9. Több, mint 43 trillió lehetséges kombináció létezik a kocka megoldására

Számmal leírva 43.252.003.274.489.856.000 féle megoldási kombináció közül választhatnak a vállalkozószellemű játékosok (amely összesen kb. 1400 trillió évbe telne), úgyhogy lényegében szinte mindenki ki tudná rakni a kockát – csak az a kérdés, hogy mennyi idő alatt.

10. Rajzfilm készült a Rubik-kockáról

1983-ban elkészült egy 13 részes, részenként 30 perces rajzfilmsorozat Rubik, the Amazing Cube (Rubik, a csodálatos kocka) néven. A főhős Rubik, a csodálatos kocka, aki különleges képességekkel rendelkezik, de csak akkor kelhet életre, hogyha kirakják. Rubik kalandjaiban részt vesznek a gyermek barátai is, akiket a kocka mindig segít képességeivel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:17, péntek | Belföld

Csányi Sándor csalódott, de nem tartja kudarcnak az Eb-t

2024. Július 19. 08:16, péntek | Belföld

Szombatról elhalasztották a Balaton-átúszást

Csütörtökön a szervezők elhalasztották a szombatra tervezett Révfülöp és Balatonboglár közötti 42. Lidl Balaton-átúszást.

2024. Július 19. 08:15, péntek | Belföld

Pénteken és vasárnap napos, szombaton felhős idő várható

Pénteken és vasárnap napos, meleg idő lesz, de szombaton előbb a Dunántúlon, majd később a középső országrészben is felhős idő várható, néhol esővel

2024. Július 19. 08:13, péntek | Belföld

Rétvári Bence: elfogadhatatlan, ami a szolnoki kalandparkban történt

Elfogadhatatlan és felháborító az, ami a szolnoki kalandparkban készült videón látható - közölte Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön az MTI-vel.