Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2023. Október 01. 19:34, vasárnap | Külföld
Forrás: honvedelem/web/zsuffa

1938 10. 01. A német hadsereg megszállta Csehszlovákiát

1938 10. 01. A német hadsereg megszállta Csehszlovákiát

és ellenőrzése alá vonta a nagyrészt németek lakta Szudéta-vidéket. Csehszlovákia területének egyötödét és 3 630 000 lakosát - közöttük 800 000 csehet - veszítette el.

Az ország megszállására az ürügyet a Konrad Henlein vezette nemzetiszocialista Szudétanémet Párt által szított belső zavargások szolgáltatták.

Adolf Hitler hatalomra jutása után növekedett meg Konrad Henlein pártjának a befolyása, aki a Német Birodalom támogatásával nyugtalanságot szított, terrorizálta a szavazókat a választások során, és szeptember közepén felkelést próbált kirobbantani.

A prágai kormány nem tudta visszavonni a kihirdetett rendkívüli állapotot, így szeptember 22-én lemondott.

Alig két hónappal Ausztria bekebelezése után, 1938 májusában a német csapatok felsorakoztak a cseh határ mentén, készen a bevonulásra, Csehszlovákia részlegesen mobilizálta hadseregét, s a helyzet egyre aggasztóbbá vált.

Szeptember 19-én a francia és a brit nagykövet jegyzéket nyújtott át Edvard Beneš elnöknek, amelyben azt követelték, hogy a köztársaság adja át a szudéta területeket Németországnak cserébe új határainak szavatolásáért, mert ezzel a lépéssel elkerülheti, hogy a Wehrmacht nyomban megszállja az országot.

A Csehszlovák Köztársaság és barátai (melyekből nem sok maradt) hirtelen elszigetelődtek. Szeptember 23-án, végső kétségbeesésében, Csehszlovákia újra mozgósította hadseregét és légierejét.

Benito Mussolini, Hitler szövetségese, ekkor azzal az ötlettel állt elő, hogy egy négyhatalmi tárgyaláson rendezzék a csehszlovák válságot.

A hírhedt konferenciára szeptember 29–30-án került sor Münchenben Németország, Nagy-Britannia, Franciaország és Olaszország részvételével és Csehszlovákia sokatmondó távolmaradása mellett.

Chamberlain, a francia miniszterelnök, Édouard Daladier, Hitler és Mussolini végül aláírta az egyezményt, amely valamennyi német követelésnek helyt adott.

A Szudéta-vidéket október 1-től a Birodalomhoz csatolták: a döntés és a további engedmények révén Csehszlovákia elvesztette történelmi területeinek jelentős részét, amelyeken a Németország ellen épített legfontosabb erődítményei, illetve a legtöbb vas-, acél- és textilgyára volt.

Ráadásul a Szudéta-vidék elvesztése azt is jelentette, hogy akeleti határvidéken újabb területi veszteségek fenyegettek, mivel ott Lengyelországnak és Magyarországnak voltak követelései. Egy héttel a mozgósítás után, szeptember 30-án Csehszlovákia végül kapitulált.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 07:48, kedd | Külföld

Megkezdik a medvék kilövését Erdélyben

Rendkívüli ülésen döntött a román képviselőház a medveállomány ritkítását célzó vadászati kvótákról.

2024. Július 14. 08:13, vasárnap | Külföld

Donald Trump jól van, kiengedték a kórházból

Donald Trump elhagyhatta a kórházat, miután szombaton este egy választási gyűlésen fegyveres támadás érte, és a fülén lőtt sérülést szenvedett.

2024. Július 14. 08:10, vasárnap | Külföld

Breaking: Rálőttek Donald Trumpra - Videó

Támadás szakította félbe Donald Trump Pennsylvania állambeli választási gyűlését szombaton - közölte a republikánus elnökjelölt védelmét ellátó titkosszolgálat.

2024. Július 13. 08:43, szombat | Külföld

Telefonon tárgyalt az amerikai és az orosz védelmi miniszter

elefonon tárgyalt Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter - közölte pénteken a két ország katonai tárcája.