Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Október 16. 14:17, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

135 van belőlük, de akár tízszeresére is lenne igény

135 van belőlük, de akár tízszeresére is lenne igény

A látássérült emberek problémáira hívták fel a figyelmet a Fehér Bot napján a budapesti Hősök terén. Az érdekvédők szerint több vakvezető kutyára lenne szükség.

101 léggömb repült az égbe szombat délben a Hősök teréről. Pontosan annyi, amennyi vakvezető kutyára évente szükség lenne. Stúri Tímeát már több baleset érte a közlekedés közben. Mióta azonban Mázli vele tart, már nem fél átmenni a zebrán és nem tekinti ellenségnek a villanyoszlopokat. Korábban, amikor még csak fehér bottal járt, gyakran nekiment az útjába kerülő tárgyaknak. Szerinte speciálisan kiképzett kutyája még a látó embereknél is jobban irányít. „Az ember, amikor megkérdezem, hogy merre menjek: azt mondja nekem, hogy erre arra, mutatja a kezével. A kutya pedig a testével. Tehát irányít engem a hámfogón keresztül. Gyakorlatilag testkontaktus van. Én érzem, hogy a kutya merre megy” - fogalmazta meg a hölgy.

A vakvezető kutya nemcsak fizikailag segít, szinte hidat teremt a vakok és a látók között - mondják az érintettek. „Mióta kutyám van, azóta érdeklődnek, kérdezik, hogy milyen így élni. Nem annyira félnek az emberek odajönni, mint amikor még kutya nélkül voltam” - közölte Krekács Ervin.

Jelenleg összesen 135 vakvezető kutya segíti a nem látó emberek mindennapi életét, pedig ennek akár a tízszeresére is lenne igény. Kiképzésük azonban drága és több mint fél évig is eltart. „Összességében másfél millió forintba kerül ma mindennel együtt. Elég borsos ez az ár ma állami támogatás nélkül. Civilek és vállalatok támogatásával vagyunk képesek 12 kutya kiképzésére, amellett, hogy 6-9 hónap általában egy kutya kiképzése. Előtte családoknál nevelődik, és úgy kerülnek hozzánk” - mondta Berta László, a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány kommunikációs munkatársa.

A vakvezető kutyák nem kényszerből dolgoznak, de nem is jutalomért. Kiképzésük azért speciális, mert utcákon, áruházakban és közintézményekben is megbízhatóan kell közlekedniük. (da)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára

2024. Április 15. 06:13, hétfő | Belföld

118 éves melegrekord dőlt meg

Megdőlt a 118 éves országos és a 85 éves fővárosi melegrekord is szombaton - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Belföld

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 15. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: