Városlista
2024. október 28, hétfő - Simon

Hírek

2024. Október 28. 07:57, hétfő | Helyi
Forrás: Index-Tudomány/economx/web/zsuffa csaba

Mit tehetünk, ha minden hajnalban a szomszéd kakas kukorékolása ébreszt?

Mit tehetünk, ha minden hajnalban a szomszéd kakas kukorékolása ébreszt?

130 decibellel kukorékol a kakas. Általában állatbarátok vagyunk, mindaddig, amíg a közvetlen közelünkben nem él valaki az éjjel hangosan ugató vagy éppen vonyító kutyájával és a legszebb álmunkból felriasztó kakasával.

Sokszor ezzel meg is pecsételődik a jószomszédi viszony, pedig ennek nem kellene így lennie.

Komoly feszültségekhez, akár jogi vitákhoz is vezethetnek a szomszédok között a hangos állatok. Az esetek nem csak a mindennapokat keseríthetik meg, de hosszabb távon jogi útra is terelhetik a konfliktust, mert bizonyos körülmények között ez már birtokháborításnak számít - hívta fel a figyelmet a Femina.

A birtokháborítás a tulajdonhoz, birtokhoz fűződő jog megsértését jelenti, ideértve azt is, ha valaki tartósan zavarja mások nyugalmát, például hangos állatok révén.

Az ilyen jellegű panaszok esetében a jogi alapot az adja, hogy mindenkinek joga van az otthoni, magánéleti nyugalomhoz. Az állatok tartását úgy kell megoldani, hogy az a környéken élők nyugalmát ne zavarja indokolatlanul.

A birtokvédelmi eljárást bárki kezdeményezheti, ha a zavaró tényezők tartósan fennállnak, és nem sikerül békés úton rendezni a problémát. Évente mintegy 6000 ilyen eljárás indul, és ezek közel fele állattartással kapcsolatos.

Amennyiben valakit zavar a szomszéd állatainak hangoskodása, első lépésként érdemes megpróbálni békés úton rendezni a konfliktust. Gyakran az érintettek nincsenek tisztában azzal, hogy az állataik milyen mértékben zavarják a környék nyugalmát, így egy őszinte beszélgetés is sokat segíthet.

Ha azonban a helyzet nem oldódik meg, birtokvédelmi eljárást lehet kezdeményezni a jegyzőnél, melyhez 3 ezer forintos illetéket kell befizetni. A jegyző dönthet az eredeti állapot helyreállításáról vagy arról, hogy a zavaró magatartástól a jövőben el kell tekinteni.

A birtokvédelmi eljárás ugyanakkor nem mindig jelent végleges megoldást, hiszen komplex esetekben hosszabb peres eljárás lehet szükséges. Ilyenkor fontos szerepet játszik az is, hogy ki lakott ott előbb: az állattartó vagy a panaszos szomszéd. Hiszen a lakásvásárláskor vagy költözéskor fel kell mérni a környezetet, hogy az megfelel-e az elvárásoknak.

Ha állattartó szomszéd van a közelben, érdemes előre átgondolni, hogy ez mennyire befolyásolhatja az életminőségünket. Az állattartók részéről pedig szintén elvárható, hogy figyelembe vegyék a szomszédaik igényeit és tiszteletben tartsák azok nyugalmát.

Érdemes ilyenkor alternatív megoldásokat keresni, például az állatok tartási körülményeinek átalakítását vagy az időszakos zajhatások minimalizálását.

_ _ _ _ _

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 28. 11:43, hétfő | Helyi

Mi a gazdasági fellendülés titka Salgótarján számára?

A Perplexity AI egy mesterséges intelligencia által vezérelt kutató- és társalgási keresőmotor, amely természetes nyelvű prediktív szöveg használatával válaszol a lekérdezésekre.

2024. Október 28. 10:16, hétfő | Helyi

A futball Görögországban kezdődött

Az athéni Nemzeti Régészeti Múzeumban kiállított dombormű egy ókori görög fiatalt ábrázol, amint egy focilabdát egyensúlyoz a combján egy kisfiú előtt. Ez azt jelenti, hogy a futball, bár primitív formában,

2024. Október 28. 09:27, hétfő | Helyi

Indul a nemzeti konzultáció, mutatjuk a kérdéseket

Magyarország meg tudja csinálni! Ez a címme a hétfőn útjára induló újabb nemzeti konzultációnak. a kormány minden magyar állampolgár véleményére kíváncsi. Mutatjuk a kérdéseket!

2024. Október 27. 21:24, vasárnap | Helyi

Magyarok segítségével fedeztek fel egy teljesen egyedi csillagrendszert

A Szegedi Tudományegyetem Bajai Obszervatóriumának munkatársai is részt vettek egy teljesen egyedi, eddig ismeretlen csillaghármasnak a felfedezésében,