Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Május 03. 08:29, szerda | Helyi
Forrás: MTI

13 milliárd forint értékben kezdődnek beruházások Nógrád megyében TOP-forrásból

13 milliárd forint értékben kezdődnek beruházások Nógrád megyében TOP-forrásból

Csaknem tizenhárom milliárd forint értékben valósulnak meg beruházások a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében Nógrád megyében.

Gazdasági, turisztikai, egészségügyi, szociális, energetikai fejlesztések kezdődnek meg a nyár végén, a cél pedig az, hogy Nógrád mindezek révén felzárkózzon az országos átlaghoz - közölte a megyei közgyűlés elnöke kedden Salgótarjánban, ajtótájékoztatón.

Skuczi Nándor (Fidesz-KDNP) kifejtette: a 12 milliárd 900 millió forintot 129 sikeres pályázattal, 76 településről nyerték el. Többek között iparterületet fejlesztenek Szügyben és Bercelen, hűtőházat hoznak létre Szécsényben, emellett 7 turizmusfejlesztési és 42 önkormányzati energetikai korszerűsítési pályázat nyert.

Hozzátette: a TOP keretében korábban már születtek döntések, eszerint 2,6 milliárd forintból újítanak fel négy- és ötszámjegyű utakat, egymilliárd forintot ítéltek meg a megyei és 2,3 milliárdot két, a munkahelyteremtést elősegítő helyi foglalkoztatási paktumra.

Elmondta azt is: egy hónapon belül további 44 pályázat elbírálása várható 9,8 milliárd forintos összegben gazdaságfejlesztésre, ipari parkok, inkubátorházak fejlesztésére, települési közlekedésfejlesztésre, vagy városi területek rehabilitációjára.

A sajtótájékoztatón Balla Mihály megyei fejlesztési biztos, a nyugat-nógrádi terület fideszes országgyűlési képviselője arról szólt, hogy a pályázatok 85-90 százaléka szakmailag jó volt, ezért arra biztatta azokat az önkormányzatokat és szervezeteket, amelyek forráshiány miatt most nem nyertek, hogy adják be újra pályázatukat a március végén megjelent 2017. évi TOP-kiírásokra; 11 felhívás jelent meg 10,5 milliárd forint értékben.

Példaként említette, hogy ebben a kiírásban óvodákra és bölcsődékre nagyjából kétszer annyi pénz áll rendelkezésre, mint 2016-ban.

Balla Mihály nagy kihívásnak és a legfontosabb törekvésnek nevezte, hogy a fejlesztésekkel felzárkóztassák Nógrádot az országos átlaghoz.

Becsó Zsolt, a kelet-nógrádi térség fideszes országgyűlési képviselője azt fogalmazta meg a sajtótájékoztatón, hogy míg 2010 előtt Nógrád azt a támogatást sem kapta meg, ami lakosságszám alapján járt volna a megyének, 2010 után kormányzati segítséggel jelentős fejlesztések kezdődtek el, az igazi fordulat pedig 2016 második felében jött el.

Ismertetése szerint a kelet-nógrádi pályázók 6 milliárd 720 millió forintot nyertek el az első körös TOP-pályázatokon.

Az országgyűlési képviselők hangsúlyozták, az a szándékuk, hogy ne legyen olyan település a megyében, ahol nem indul el TOP-hoz kapcsolódó fejlesztés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 08:00, péntek | Helyi

Reggel helyenként fagyhat.

Kezdetben sok napsütésre számíthatunk, de a keleti tájakon elszórtan záporok előfordulhatnak.

2024. Április 19. 05:34, péntek | Helyi

A felhőetetés okozta a dubaji heves esőzést?

Terjed a neten egy furcsa elmélet: tényleg a „felhőetetés” okozta a dubaji heves esőzést? Az Interneten már emberi beavatkozásnak tulajdonítják a dubaji esőzést, de a szakemberek árnyalták a képet.

2024. Április 19. 05:29, péntek | Helyi

Hszi Csin-ping májusi látogatása

Megbéníthatja a budapesti közlekedést Hszi Csin-ping májusi látogatása.

2024. Április 19. 04:58, péntek | Helyi

Rendkívüli sajtótájékoztató Salgótarjánban 2024. 04. 18.

Salgótarján - Becsó Zsolt országgyűlési képviselő sajtótájékoztatót tartott.