Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2023. December 01. 18:09, péntek | Helyi
Forrás: ng.24/web/zsuffa CSaba

122 éve haszálhatják a férfiak az eldobható borotvát. Köszönjük Mr. Gillette!

122 éve haszálhatják a férfiak az eldobható borotvát. Köszönjük Mr. Gillette!

1901. 12. 02-a nagy nap a férfiak életében. King Gillette ekkor szabadalmaztatta ugyanis az eldobható borotvát. Az úgy volt, hogy Bostonban szabadalmi jogot jelentett be

az általa feltalált eldobható borotvapengére. Még ugyanebben az évben megalapította a „The Gillette Company”-t, amely a meggazdagodást hozta el számára.

Jónéhány feltalálót tudunk felsorolni, akinek neve eggyé vált az általa megalkotott találmánnyal. Gondoljunk csak Porsche és Ford autójára, Deep terepjárójára, Diesel motorjára, vagy Parker tollára, és ebbe a felsorolásba illeszkedik Gillette borotvapengéje is.

A visszaemlékezések szerint Gillette már gyermekkorában is állandóan új eszközöket eszkábált, miközben arról álmodozott, hogy egyszer valamely ötletének köszönhetően nagyon gazdag lesz.

Az utazóügynökként elhelyezkedő Gillette-nek a nagy ötlet végül egy reggeli borotválkozás alkalmával jutott eszébe: a borotvakést olyan vékony kétoldalú pengével kell ellátni, hogy ne kelljen köszörülni, és borotválkozás után egyszerűen eldobható legyen.

Gillette-nek hat évet kellett várnia, mire megtalálta azt az embert, aki látott fantáziát az eldobható borotvapengében és hajlandó volt legyártani az első darabot. 1901. december 2-án King Gillette Bostonban szabadalmi jogot jelentett be az általa feltalált eldobható borotvapengére.

Még ugyanebben az évben megalapította a „The Gillette Company”-t, amely idővel meghozta a várva várt gazdagságot. Bár az első évben csak 168 darab pengét adott el, a következőben már 90 ezret, 1903-ban pedig 123.000-re nőtt a forgalom.

1917-ben az amerikai kormány 36 millió borotvapengére adott megrendelést a világháborúban szolgáló katonák számára.

A bostoni székhelyű „The Gillette Company” 2004-ben 10, 3 milliárd dollárnyi forgalmat bonyolított le, amelyből 2, 3 milliárd dollár nyereséget könyvelhetett el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 14:21, kedd | Helyi

Tombolt, lopott, bálba mégsem jutott!

Jármű önkényes elvétele, garázdaság, rongálás és lopás miatt is felelnie kell annak a rimóci lakosnak, akit a napokban fogtak el és vettek őrizetbe a szécsényi rendőrök.

2024. Július 16. 11:00, kedd | Helyi

Legyél te is iskolaőr!

Várjuk a jelentkezőket Nógrád vármegyében.

2024. Július 16. 10:58, kedd | Helyi

A LEGJOBB ÖT TV bemondó - Ön melyiküket kedvelte a legjobban?

5 magyar TV bemondó, akiket szívesen látnánk ma is a képernyőn. Ma már nincsenek tv bemondók, legalábbis a szó klasszikus értelmében. A televíziózás hőskorából hoztunk 5 legendát,

2024. Július 16. 09:19, kedd | Helyi

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását.

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft.