Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2024. Május 24. 09:00, péntek | Helyi
Forrás: MTI-SZEGED SZBK

Az agyra ható gyógyszerek tesztelését segítő megoldáson dolgoznak szegedi kutatók.

 Az agyra ható gyógyszerek tesztelését segítő megoldáson dolgoznak szegedi kutatók.

A korábbiaknál jobb vér-agy gát modellek létrehozását segítő eljárást dolgoztak ki a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) munkatársai, a megoldás segítheti az agyra ható gyógyszerek tesztelését is.

Közölte a Magyar Kutatási Hálózathoz (HUN-REN) tartozó intézmény honlapján. A vér-agy gát megakadályozza, hogy kórokozók vagy káros anyagok kerüljenek a vérkeringésből az agyba, és egyben gátolja a gyógyszermolekulák legtöbbjének bejutását is. Ez óriási akadályt jelent az olyan idegrendszeri betegségek kezelésében, mint az Alzheimer-kór vagy az epilepszia.
A vér-agy gát működésének megértéshez olyan modellekre van szükség, melyek utánozzák annak komplexitását. A gyógyszerkutatások korai szakaszában is fontos előre jelezni, hogy egy adott hatóanyag képes lesz-e átjutni az emberi vér-agy gáton, erre azonban a jelenlegi sejttenyészetes modellek nem megfelelőek.
A Deli Mára, az SZBK Biológiai Barrierek Kutatócsoport vezetője irányította nemzetközi kutatás során azt vizsgálták, hogyan alakul ki az agyi erek sajátos védelmi rendszere. A rangos PNAS folyóiratban megjelent tanulmányukban három, a vér-agy gát fejlődésében szerepet játszó jelátviteli út eddig ismeretlen kölcsönhatásáról számoltak be. Az útvonalak együttes célzásához a kutatók egy cARLA névre keresztelt kismolekula-koktélt hoztak létre, amellyel a vér-agy gát tulajdonságok minden eddiginél jobban kialakíthatók az endotélsejtekben, melyek az erek belső falát formálják.
Porkoláb Gergő, a HUN-REN SZBK doktoranduszhallgatója, a tanulmány első szerzője kifejtette, az új eljárás segítségével az eddigieknél jelentősen megbízhatóbb vér-agy gát modellek hozhatók létre emberi őssejtekből.
Ezek a modellek hozzájárulhatnak az agyi hajszálerek élettani és kóros folyamatainak pontosabb megértéséhez, valamint alkalmasak lehetnek gyógyszerek és gyógyszerhordozók agyi bejutásának vizsgálatára is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 26. 13:23, péntek | Helyi

Folytatódik a „Házhoz megyünk!” program Nógrád vármegyében.

Prevenciós előadásokkal és személyre szabott tanácsokkal várták a bűnmegelőzési szakemberek az érdeklődőket több Nógrád vármegyei településen.

2024. Július 26. 08:21, péntek | Helyi

Szuper programokkal indult a 33. Tusványos!

A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor Erdély egyik legszebb táján, Tusnádfürdőn 34 programhelyszínen és rengeteg előadóval várja idén a résztvevőket!

2024. Július 26. 08:15, péntek | Helyi

Napos péntek.

Sok napsütésre számíthatunk, az időnként megjelenő felhőkből csapadék sehol sem várható.

2024. Július 26. 06:39, péntek | Helyi

1869. november 17-én adták át a Szuezi-csatornát, a Föld egyik legfontosabb és legforgalmasabb vízi útját

Aktualitásunk, hogy Nasser egyiptomi elnök, 68 éve, 1956. 07. 26-án államosította. A szuezi földszoroson át a Földközi-tengert a Vörös-tengerrel összekötő csatorna ötlete már az ókorban felmerült.