Városlista
2024. május 25, szombat - Orbán

Hírek

2023. Szeptember 14. 19:53, csütörtök | Külföld
Forrás: Csarnó Ákos

1971 szeptember 15-én alapították meg a GREENPEACE-t.

1971 szeptember 15-én alapították meg a GREENPEACE-t.

Így fogalmaz: A Greenpeace-t olyan emberek hozták létre, mint Te. Azért, hogy együtt emelhessük fel a hangunkat sérülékeny Földünk védelmében itthon és a nagyvilágban. Változásra van szükség. Cselekednünk kell.

A világ legnagyobb független természetvédelmi és környezetvédelmi szervezete.

1971-ben alapították a kanadai Vancouverben, a központja ma Amszterdamban található. Jelenleg 45 országban rendelkezik irodával.

Hajóflottája egyedülálló előnyt nyújt a szervezetnek a Föld és a globális életközösségek megmentésére. Hajóik gyakran távoli, elzárt területeken harcolnak, hogy felderítsék és akadályozzák a környezetszennyezőket és a tengeri élővilág pusztítóit.

Az akciók a szárazföldön is sikeresek:

Óriási pusztítást tárt fel a Kárpátok erdeiben a Greenpeace.Az Európai Unióban értékesítik a Kárpátokban kivágott fa jelentős részét, figyelmeztet a Greenpeace.

A Greenpeace 40 napos, összesen öt országot érintő expedíciót indított a Kárpátokban, miután a szervezet 2022 őszén műholdas felvételek elemzésével óriási pusztítást tárt fel a határokon átívelő hegyvonulat erdeiben. Az ügyben indult petíciót már majdnem 50 ezren írták alá.

A helyi és regionális szakértőkből, valamint önkéntesekből álló csapat Románia, Ukrajna, Magyarország, Szlovákia és Lengyelország meglátogatásával hívja fel a figyelmet arra, hogy a jelenleginél sokkal szigorúbb védelemre van szükség, ha meg akarjuk menteni Európa utolsó érintetlen és öreg erdeit. Az expedíció tagjai május 30-án érkeztek a Mátrába, ahol többek között magyar ökológusokkal, erdészekkel találkoznak, hogy megismerkedjenek a hazai erdők állapotával és az itteni erdőkezelési gyakorlatokkal.

Közvetlenül a magyarországi látogatás előtt a háború sújtotta Ukrajnában járt a csapat, ahol megdöbbentő tapasztalatokat szereztek a Kárpátok állapotáról: az ukrán Kárpátok nagy kiterjedésű öreg erdeit felelőtlenül irtják, ráadásul úgy, hogy az innen származó fát az Európai Unióban értékesítik.

A Kárpátok erdeinek nagy része a 90-es évek óta különböző szintű védelem alatt áll, az erdők 50%-a az EU Natura 2000 hálózatának is része. A védelem azonban csak papíron létezik, a valóságban mindenütt pénzhajhász fakitermelés zajlik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 23. 08:07, csütörtök | Külföld

Románában épül meg Európa legnagyobb lőporgyára

Csaknem 400 millió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben.

2024. Május 22. 07:38, szerda | Külföld

Megkezdődött a taktikai atomfegyverek bevetésére kiképző orosz hadgyakorlat

Megkezdődött a taktikai nukleáris fegyverek előkészítésére és alkalmazására kiképző hadgyakorlat első szakasza Oroszországban - közölte kedden a védelmi minisztérium.

2024. Május 22. 07:28, szerda | Külföld

Kibocsátották a kolozsvári metróvonal építési engedélyét

Kibocsátotta a kolozsvári metróvonal építési engedélyét a Kolozs megyei önkormányzat kedden - írta a megyei közgyűlés közleményére hivatkozva az Agerpres.

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt