Városlista
2023. szeptember 30, szombat - Jeromos

Hírek

2023. Szeptember 14. 19:53, csütörtök | Külföld
Forrás: Csarnó Ákos

1971 szeptember 15-én alapították meg a GREENPEACE-t.

1971 szeptember 15-én alapították meg a GREENPEACE-t.

Így fogalmaz: A Greenpeace-t olyan emberek hozták létre, mint Te. Azért, hogy együtt emelhessük fel a hangunkat sérülékeny Földünk védelmében itthon és a nagyvilágban. Változásra van szükség. Cselekednünk kell.

A világ legnagyobb független természetvédelmi és környezetvédelmi szervezete.

1971-ben alapították a kanadai Vancouverben, a központja ma Amszterdamban található. Jelenleg 45 országban rendelkezik irodával.

Hajóflottája egyedülálló előnyt nyújt a szervezetnek a Föld és a globális életközösségek megmentésére. Hajóik gyakran távoli, elzárt területeken harcolnak, hogy felderítsék és akadályozzák a környezetszennyezőket és a tengeri élővilág pusztítóit.

Az akciók a szárazföldön is sikeresek:

Óriási pusztítást tárt fel a Kárpátok erdeiben a Greenpeace.Az Európai Unióban értékesítik a Kárpátokban kivágott fa jelentős részét, figyelmeztet a Greenpeace.

A Greenpeace 40 napos, összesen öt országot érintő expedíciót indított a Kárpátokban, miután a szervezet 2022 őszén műholdas felvételek elemzésével óriási pusztítást tárt fel a határokon átívelő hegyvonulat erdeiben. Az ügyben indult petíciót már majdnem 50 ezren írták alá.

A helyi és regionális szakértőkből, valamint önkéntesekből álló csapat Románia, Ukrajna, Magyarország, Szlovákia és Lengyelország meglátogatásával hívja fel a figyelmet arra, hogy a jelenleginél sokkal szigorúbb védelemre van szükség, ha meg akarjuk menteni Európa utolsó érintetlen és öreg erdeit. Az expedíció tagjai május 30-án érkeztek a Mátrába, ahol többek között magyar ökológusokkal, erdészekkel találkoznak, hogy megismerkedjenek a hazai erdők állapotával és az itteni erdőkezelési gyakorlatokkal.

Közvetlenül a magyarországi látogatás előtt a háború sújtotta Ukrajnában járt a csapat, ahol megdöbbentő tapasztalatokat szereztek a Kárpátok állapotáról: az ukrán Kárpátok nagy kiterjedésű öreg erdeit felelőtlenül irtják, ráadásul úgy, hogy az innen származó fát az Európai Unióban értékesítik.

A Kárpátok erdeinek nagy része a 90-es évek óta különböző szintű védelem alatt áll, az erdők 50%-a az EU Natura 2000 hálózatának is része. A védelem azonban csak papíron létezik, a valóságban mindenütt pénzhajhász fakitermelés zajlik.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 30. 14:04, szombat | Külföld

Szlovákiai választások - M1 tudósító: rekord részvételre számítanak a voksoláson

Rekord részvételi arányra számítanak az előrehozott parlamenti választáson Szlovákiában, a voksolás szombat reggel hét órakor kezdődött - mondta az M1 aktuális csatorna helyszíni tudósítója.

2023. Szeptember 29. 23:13, péntek | Külföld

Quentin Tarantino :-D rendező, színész, forgatókönyvíró, producer, az amerikai független film egyik legnagyobb hatású alakja

Sose mondd, hogy gondolod, amikor tudod, és sose mondd, hogy tudod, amikor csak gondolod. (Quentin Tarantino)

2023. Szeptember 29. 14:04, péntek | Külföld

Orbán Viktor Szerbiában tárgyal

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Belgrádba utazott, ahol részt vesz Szerbia, az Egyesült Arab Emírségek és Magyarország vezetőinek hármas csúcstalálkozóján.

2023. Szeptember 29. 09:02, péntek | Külföld

1990 10. 30. - A FRANCIA és BRIT alagútépítők TALÁLKOZTAK a La Manche csatorna alatt, a vasúti alagút építése során

Alagút köti össze Angliát és Franciaországot. Az 51,5 kilométeres Csatorna-alagút a világ leghosszabb tenger alatti vasúti alagútja,