Városlista
2022. december 10, szombat - Judit

Cégregiszter | Egészség, életmód

Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezete

3100 Salgótarján, Játszó u. 2.

Véradások szervezése, segélyezés, elsősegélynyújtás


Bemutatkozás

A Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezet vöröskeresztesei, önkéntesei, véradói, együttműködő partnerek támogatásával önzetlenül, áldozatokat is vállalva 130. éve segítik az embereket.


Visszapillantás a múltba:

A történelem viharában többször szerveződött újjá a Vöröskereszt.
A szervezet segélyező tevékenysége 1948. után háttérbe szorult, fő feladata az egészségügyi felvilágosító munka lett.
"Önkéntes népegészségőr" tanfolyamot szerveztek, vöröskeresztes ápolónőket képeztek. Elkezdődött a nők rákszűrése, a TBC elleni harc.
A környezet egészségesebbé tételéért elindították a "Tiszta udvar, rendes ház" mozgalmat, ma is sok helyen látható a házakon, a dícsérő tábla.
1959. július 18-án létrejött a salgótarjáni véradóállomás, ezt követően, széles körű felvilágosító munkával szervezték a térítésentes véradást.
1975-ben a IV. országos Véradó Konferenciát Salgótarjánban rendezték meg.
A gyakori balesetek felhívták a vöröskereszt figyelmét a balesetek megelőzésére. Tanfolyamokat szerveztek, elsősegélynyújtó helyeket hoztak létre üzemekben, falvakban.
1974-ben, Salgótarjánban rendezték meg az I. Országos Elsősegélynyújtó Konferenciát.
Az első beteg gyerekek üdülését 1981-ben a Heves megyeiekkel közösen szervezték.
Az ifjúsági vöröskeresztesek részt vettek az idősek patronálásában, látogatták az öregek napközi otthonát, szociális intézményeket.
Az első megyei küldött értekezletig, 1958. október 25-ig megteremtődtek a vöröskereszt munkáinak szervezeti keretei. Ezt követően a Vöröskereszt dinamikus fejlődésnek indult, sikerét önkéntesei önzetlen, felelősségteljes munkájának és olyan kimagasló egyéniségeknek köszönhette, mint Szoó Béláné, aki, 1957-től irányította a megyei vöröskeresztet: Szerencsi Sándorné, Kamarás Józsefné, Ágner Jánosné, Wágner Jánosné, dr. Racskó Pálné, Szabó István, Baráth Pálné, dr. Krajcsovics Pál, dr. Zeke Lajos, dr. Koós Ferenc, dr. Fancsik János, dr. Harkály Mária, dr. Dömsödy Péter. Közülük már többen nincsenek köztünk.
Ők és sokan mások, akiknek nevét nem soroltuk fel, odaadó munkájukkal maguk is írták és írják a Nógrád Megyei Vöröskereszt történetét.

Szolgáltatások, tevékenység, termékek

  • Véradásszervezés
  • Általános és intézményi szociális segítségnyújtás
  • Elsősegélynyújtás
  • Katasztrófa készenlét és Segítségnyújtás
  • Képzés, felnőttképzés

kapcsolat