Városlista
2022. december 10, szombat - Judit

Blog | Világnapok széria

2020. Október 06. 14:06, kedd

Október - Világnapok Széria

Október - Világnapok Széria

Októberi világnapok.

 • Október 1. - A zene világnapja

1975-ben az UNESCO október 1-jét nyilvánította a zene világnapjává, melyet a híres hegedűművész, Yehudi Menuhin kezdeményezett. Céljuk e világnappal, hogy a kultúrát, a zene sokszínűségét megismertessék az emberekkel.

„A zene a káoszból rendet teremt; a ritmus a széttartót egységbe fogja; a melódia a megszakítottat folytonossá varázsolja; a harmónia az össze nem illőket összeegyezteti.” /Yehudi Menuhin/

 • Október 1. - Az idősek világnapja

Az ENSZ közgyűlése alapján 1991-től e napon ünnepeljük minden évben az idősek világnapját. (A 60 év felettiek számítanak időskorúnak.)

„Önmagát becsüli meg minden nemzedék azáltal, hogy tudomásul veszi: a világ nem vele kezdődött.” /Sütő András/

Kosztolányi Dezső: Üllői-úti fák (részlet)
Haldoklik a sárgult határ,
Üllői-úti fák.
Nyugszik a kedvem napja már,
a szél búsan dúdolva jár,
s megöl minden csirát.
Hova repül az ifjúság?
Feleljetek, bús lombu fák,
Üllői-úti fák.

 • Október 2. - Az erőszakmentesség világnapja

India javaslatára Mohandász Karamcsand Gandhi (híveitől kapott tiszteletneve: Mahátma Gandhi) indiai jogász, politikai és spirituális vezető, az indiai függetlenségi mozgalom vezéralakjának születési évfordulóját ünnepeljük e napon 2007 óta.

„Az ahimsát az erőszakmentesség elvének nevezik és tekintik, de fontos tudni, hogy itt az anyagi, materiális világban sajnos szinte minden másodpercben ártunk valamely élőlénynek. A lélegzetünkkel parányi élőlények millióit szippantjuk be, és pusztán a létezésünk okán ártunk a természeti környezetnek is. Akárhogy is törekszünk, néhány ponton akarva-akaratlanul is ártunk más élőlényeknek. Vagyis 100%-os erőszakmentesség gyakorlatilag nem létezik, de eljuthatunk a legkisebb ártás elvének szintjére, ami azt jelenti, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy minimalizáljuk ezt a károkozást.” /krisna.hu/

 • Október 2. - A sztómások világnapja

A sztóma nem más, mint a hasfalon sebészorvos által kialakított nyílás, amelyen keresztül a széklet vagy a vizelet egy zsákba ürül.

Október 2-át az ENSZ Egészségügyi Világszervezete nyilvánította világnappá, hogy felhívja a figyelmet a sztóma betegek rehabilitációjára, illetve a kialakulását okozó betegségek elkerülésére, azok megelőzésére.

 • Október 4. - Az állatok világnapja

Október 4. Assisi Szent Ferenc halálának napja. E világnappal állítanak emléket az állatok védőszentjének és hívják fel a figyelmet az ember és állat közötti barátságra.

 • Október 4-10. - A világűr világhete

„A kezdő nap a Föld első mesterséges holdjának, a Szputnyik-1-nek 1957. október 4-én történő Föld körüli pályára állításának évfordulója. Ezzel az eseménnyel vette kezdetét az űrkorszak. A záró nap pedig 1967. október 10-ére utal, ekkor lépett hatályba az Alapelv-szerződés, mely a világűr békés felhasználásáról szól. A szerződéshez 93 ország csatlakozott, Magyarország az elsők között, 1967-ben.
Az űrkutatási világhét célja a világ figyelmének felhívása az űrtechnológia hasznára és rohamosan szélesedő alkalmazási lehetőségeire.” /rfmlib.hu/

 • Október 5. - A pedagógusjogok világnapja

1996-ban, az UNESCO és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet október 5-én fogadta el a pedagógusok jogairól szóló határozatot.

"A diák, míg tanul, nem méltányolja a tanárait. Csak később, amikor már többet tud a világról, érti meg, milyen sokkal tartozik azoknak, akik nevelték. A jó tanár nem vár dicséretet, sem szeretetet a fiataloktól. Kivárja, hogy idővel megkapja tőlük." /Darren Shan/

 • Október 9. - A postai világnap

Az Általános Postaegyesületet (melyet később átneveztek Egyetemes Postaegyesületté) 1874. október 9-én alapította 22 ország, köztük Magyarország is. Az egyesület céljául tűzte ki, hogy összehangolja a nemzetközi postaszolgálat tevékenységét és további fejlesztésekkel újabb szolgáltatásokat hoznak létre. Az egyesülethez már több mint 160 ország csatlakozott, a székhelye Bern. 1948-tól az ENSZ szakosított intézménye.

 • Október 10. - A halálbüntetés elleni harc világnapja

1990. október 24-én Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága eltörölte a halálbüntetést.

„A határozat a korabeli Alkotmány 54. §-ra hivatkozva kimondta, hogy minden embernek joga van az élethez és az emberi méltósághoz, amelyektől senkit sem lehet önkényesen megfosztani, illetve senkit sem lehet embertelen, kegyetlen, megalázó elbánásnak vagy büntetésnek alávetni.” /paragraphhill.blog.hu/

„A világnap azért került október 10-re, hogy arányosan essen az emberi jogok napjai – június 26., A kínzások áldozatainak emléknapja és december 10., Az emberi jogok napja – közé.” /www.mti.hu/

 • Október 10. - A lelki egészség világnapja

A Lelki Egészség Világszövetsége 1948-ban alakult az érzelmi és lelki zavarok megelőzésére, az esetleges panaszok kezelésére. A világnappal 1992 óta próbálják felhívni a figyelmet a lelki egészség odafigyelésére.

 • Október 11. - Coming Out világnapja

A magyarul „Előbújás Napja”-t 1988-ban tartották meg először, melynek célja a szexuális hovatartozás, vagyis a homoszexualitás, a biszexualitás és transzneműség nyilvános felvállalása, elfogadásuk, jogaik védelme, az egyenlő bánásmód.

 • Október 13. - A nemzetközi öltözz ki nap (International Suit Up Day)

Az öltöny és elegancia nemzetközi napját 2008-ban tartották meg először, melyet egy amerikai szituációs komédia, az „Így jártam anyátokkal” című sorozat egyik főszereplője ihletett.

 • Október 14. - A szabványosítási világnap

A Nemzetközi Szabályügyi Szervezet (ISO) 1946. október 14-én alakult meg, amely az országok műszaki elszigeteltségének megszüntetésével foglalkozik. A szervezet munkásságát ünnepeljük ezen a napon.

 • Október 15. - A fehér bot (a vakok és gyengénlátók) nemzetközi napja

A világnap célja, hogy a vakok és gyengén látók sajátos helyzetére, a társadalomba való teljesebb értékű beilleszkedésük útjára hívják fel a figyelmet.

 • Október 15. - A falusi nők világnapja

„1996-ban kezdeményezte egy genfi alapítvány, mely olyan nőket tüntet ki minden évben, akik a világ bármely részén különleges bátorsággal tesznek valamilyen újszerű dolgot a közösségükért.” /vilagnap.com/

 • Október 15. - A kézmosás világnapja

2008-ban kezdeményezte több nemzetközi szervezet, mellyel a szappannal történő kézmosásra kívánják felhívni a figyelmet, hiszen a megfelelő kéz-higiénia hiánya miatt kialakuló fertőzések elkerülhetőek.

 • Október 16. - Az élelmezési világnap és a kenyér világnapja

Az élelmezési gondok megoldására, magyar határozati javaslat alapján 1979 óta világnap formájában kívánják felhívni a figyelmet.

 • Október 17. - A szegénység elleni küzdelem világnapja

Az ENSZ 1992. decemberében tartott közgyűlésén nyilvánították október 17-ét a szegénység elleni küzdelem világnapjává.

 • Október 20. - A csontritkulás nemzetközi napja

„A csontritkulás kóros folyamat, amelynek következményeként a csontokban a szilárdságot és keménységet, valamint a testmagasság megtartását biztosító ásványi anyagok – főként a kalciumfoszfát és a sók – mennyisége csökken, emiatt a csontok elvékonyodnak, törékennyé válnak. A csontritkulás világszerte a 60–70 évesek mintegy egyharmadát, a 80 év felettiek kétharmadát sújtó betegség.” /medicalonline.hu/

A csontritkulás világnapját 1999 óta a WHO és az ENSZ Egészségügyi Szervezetének javaslatára október 20-án tartják.

 • Október 21. - A Földünkért világnap

A világnap célja 1991 óta: az élővilág megőrzése, Földünk védelme.

 • Október 22. - A dadogás elfogadásának nemzetközi világnapja

Statisztikák szerint az emberi populáció nagyjából 1%-ára tehető a dadogó beszédzavarban szenvedő emberek aránya a Földön.

„Akkor beszélhetünk a megjelenéséről, ha az egyén rendszeresen megnyújtja vagy ismételgeti az egyes beszédelemeket, illetve indokolatlan szüneteket tart mondandójában. A beszéd folytonosságának ilyen jellegű zavarát egyébként jellemzően tizenkét éves kor előtt diagnosztizálják. A dadogást akár egy negatívan megélt élethelyzet is kiválthatja, de legtöbbször központi idegrendszer sérülését, a biokémiai eltéréseket, valamint a túl gyors vagy lassú beszédfejlődést okolják a kialakulásáért. /kidsnews.hu/

A dadogás kialakulását tehát nem lehet egyetlen okra szűkíteni. A jelenségre való hajlam sajnos örökölhető, ugyanakkor gyermekkorban könnyen kezelhető, serdülőkorra általában elmúlik.

 • Október 24. - Az ENSZ világnapja

Az Egyesült Nemzetek Szervezetét 1945. október 24-én ratifikálták, melynek évfordulóját ünnepeljük világszerte. Magyarország 1955 óta tagja.

 • Október 24. - Az origami világnapja

Az „origami” japán eredetű szó, melynek jelentése: papírhajtogatás. Az origami nem csak fejleszti a kézügyességet, a kreativitást és a memóriát, hanem összehangolja a szem és a kéz munkáját, így hatva a bal és a jobb agyféltekének működésére. A papírjáték segíti az irányok észlelését és a térérzékelést, ismerteti az alapvető geometriai formákat, fogalmakat.

 • Október 24. - A lefegyverzés hete

„Az ENSZ kezdeményezésére 1978 óta tartják meg a lefegyverzés hetét. A tagállamok ekkor fogalmazták meg a fegyverkezési verseny veszélyét, leállításának szükségességét. Felhívták a közvélemény figyelmét a mihamarabbi fegyverzetcsökkentés fontosságára.” /jelesnapok.oszk.hu/

 • Október 28. - Az animáció világnapja

Az ASIFA (Nemzetközi Animációs Filmművész Szövetség 2002 óta ünnepli az animáció világnapját. E nappal kívánnak emléket állítani annak, hogy Párizsban, 1892. október 28-án a rajzfilmkészítés úttörője, Charles-Émile Reynaud megnyitotta az Optikai Színházat.

 • Október 31. - Takarékossági világnap

A világnapra való kezdeményezést Milánóban, 1924. októberében indították a világ takarékpénztárainak konferenciáján.

Címkék: 2020., blog, Föld, világnap

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2021. Április 12. 14:35, hétfő | Világnapok széria

Április - Világnapok Széria

Áprilisi világnapok.

2021. Március 11. 15:24, csütörtök | Világnapok széria

Március - Világnapok Széria

Márciusi világnapok.

2021. Február 05. 15:16, péntek | Világnapok széria

Február - Világnapok Széria

Februári világnapok.