Városlista
2022. október 2, vasárnap - Petra

Blog | Világnapok széria

2020. Október 29. 13:54, csütörtök

November - Világnapok Széria

November - Világnapok Széria

Novemberi világnapok.

 • November 3. – A magyar tudomány napja

Az Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 1997-ben emlékezett meg először a magyar tudomány napjáról, azonban hivatalosan 2003 óta ünnepeljük minden évben. A dátum kiválasztásának fő oka: 1825. november 3-án Széchenyi István birtokainak egyévi jövedelmét ajánlotta fel a Magyar Tudós Társaság megalapítására, mellyel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia létrehozatalát.

 • November 5. – Az európai kereskedelmi nap

A közös piac alapjait az 1958-as Római Szerződésben határozták meg, amely 1993-ban az áruk szabad áramlásáról szóló rendelkezéssel teljesedett ki. Azóta is az unión belüli árucsere biztosítja a tagállamok nemzeti össztermékének jelentős részét. A kereskedők védőszentje: Assisi Szent Ferenc. Jelszavuk: Együtt a vásárlókért!

 • November 6. – Nemzetközi nap a környezet háború és fegyveres konfliktusok során történő kifosztások megelőzéséért

Az ENSZ 2001-ben nyilvánította nemzetközi nappá, mellyel céljuk felhívni a figyelmet, hogy egy fegyveres konfliktus milyen mértékben károsítja az ökoszisztémát és a természeti erőforrásokat.

 • November 10. – A tudomány világnapja a békéért és fejlődésért

Az UNESCO nyilvánította világnappá, amely rákíván mutatni a tudomány béke és fejlődés iránti elkötelezettségére, és kihangsúlyozza a közösséggel szembeni felelősségteljes használatát.

 • November 11. – A katonai felderítők napja

A Magyar Honvédség a felderítők védőszentjének, Szent Mártonnak napján emlékeznek meg valamennyi felderítő katonának alázatos munkájáról.

 • November 12. – A minőségügyi világnap

A minőség iránti elkötelezettség fontosságára kívánják felhívni a figyelmet e világnappal, melyet az Európai Minőségügyi Szervezet (EOQ) hirdetett meg 1992-ben.

 • November 14. – A cukorbetegek világnapja

A világnapot először 1991-ben rendezték meg, melyet az inzulin felfedezője, Frederick Banting születésének évfordulójára időzítettek. Az Egyesült Nemzetek Szövetsége hivatalos határozatot hozott 2006. decemberében, hogy a cukorbetegség egy krónikus, legyengítő, költséges betegség.

 • November 14. – Térinformatikai világnap

A világnap célja, hogy a térinformatikát és a térképészetet megismertessék a fiatalabb korosztállyal.

 • November 16. – A tolerancia nemzetközi napja

1995. a tolerancia és az erőszakmentesség nemzetközi éve volt, amelyet az UNESCO kezdeményezésének köszönhetően az Egyesült Nemzetek Szervezete Közgyűlése hirdetett meg. A nemzetközi kampány és eseménysorozatból kiindulva az ENSZ Közgyűlése hivatalosan is felszólította a szervezet tagállamait, hogy november 16-án, minden évben ünnepeljék meg e világnapot. Céljukká vált, hogy az oktatási intézményekben, társadalmi szinteken és a politikában is minél szélesebb nyilvánosság számára egyaránt tartsanak tevékenységeket ezen a napon. A nap ünneplésével kívánnak rámutatni a helyi és globális problémákra. Ezek alapján az International Day for Tolerance, vagyis a tolerancia nemzetközi napja 1996 óta minden évben kíván rámutatni az intolerancia veszélyeire.

 • November 17. – A nemzetközi diáknap

Megemlékezés a meggyilkolt diáktársakról, melyről 1941-ben, a Nemzetközi Diáktanács konferenciáján, Londonan döntöttek.
Prágában, 1939. október 28-án, a német megszállás ellen tüntető tömegbe lőttek, melynek következtében két fiatalember halálosan megsebesült - Václav Sedláček a helyszínen, míg társa Jan Opletal két héttel az eset után vesztette életét. A meggyilkolt diák búcsúztatására november 15-én került sor. Az esemény újabb németellenes tüntetéssé nőtte ki magát. A megszállók ezt használva ürügyül, Hitler parancsára november 17-én bezárták az összes cseh- és morvaországi felsőoktatási intézményt. 1200 professzort és diákot hurcoltak el koncentrációs táborba, ahol 35 diák vesztette életét, közülük kilenc személyt kivégeztek. Legtöbbjüket az elhurcolás után három év múlva engedték haza a protekturátus kormány közbenjárásának segítségével. A németek a deportálással azt kívánták elérni, hogy a csehek számára lehetetlenné tegyék a felsőfokú oktatást annak érdekében, hogy iskolázatlan, önállótlan, a jogaival képtelen nemzetté tegyék őket. Az eljárás hatalmas felháborodást és ellenállást váltott ki világszerte.

 • November 19. – A WC világnapja

Az ENSZ által 2013-ban kiterjesztett világnap létrehozásának célja, hogy a szennyvízkezelés, a szennyvízelvezetés és a higiénia fontosságára irányítsák a figyelmet. Minden évben több százezer ember veszíti el életét a szennyvízkezelési hiányosságok miatt, hiszen még napjainkban is több száz millióan élnek higiéniai szempontokból is megfelelő illemhely nélkül.

 • November 19.Nemzetközi férfinap

Hazánkban 2009 óta szerveznek rendezvényeket a férfinap alkalmából. A nemzetközi kezdeményezés az ENSZ támogatásával 1999-ben tartották Trinidad és Tobagóban, amellyel a férfiak a közösségben, a családban, a házasságban és a gyermekekkel való törődésben nélkülözhetetlen szerepükre, egészségükre és a nemek közti egyenlőségükre kívánják felhívni a figyelmet.

 • November 20. – A gyermekek jogainak világnapja

„Hogy a gyermekek gyermekkora boldog legyen!”
A gyermekek jogai többek között: a névhez, az állampolgársághoz és az oktatáshoz való jog. Hazánk az egyezményhez 1991-ben csatlakozott. Magyarország alaptörvénye kiemelt védelemben részesíti a gyermekkort, melyben kimondják, hogy minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéshez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz. A Gyermekek Jogaiért Felelős Tematikus Munkacsoport foglalkozik a gyermekeket érintő aktuális kérdések megvitatásával, szakpolitikai javaslatok áttekintésével.

 • November 20. – Az ifjú zenebarátok világnapja

A kezdeményezés Brüsszelből indult útjára 1968-ban. Az Ifjú Zenebarátok Nemzetközi Szövetségének Lisszabonban tartott kongresszusi ülésén aláírt határozat alapján november 20-án ünnepeljük az ifjú zenebarátokat.

 • November 21. – A televíziózás nemzetközi napja

A nemzetközi napot az Egyesült Nemzetek Közgyűlése hirdette meg 1996-ban. A nemzetközi nap célja, hogy a televíziós társaságok a „béke”, a „kultúra”, az „együttműködés” és a „fejlődés” témákat állítsák középpontba.

 • November 25. – A nők elleni erőszak megszüntetéséért világnap

A nap kiválasztásának szempontja a Mirabal nővérek megölésének évfordulója.

Patria, Dedé, Minerva és Maria Teresa a Dominikai Köztársaság Cibao régiójában, Ojo de Agua városában. A nővérek a politikai aktivisták és a Trujillo diktatúrájával szembeni ellenállás szimbólumai voltak. Férjeikkel együtt többször is bebörtönözték őket a demokráciáért és az igazságosságért folytatott forradalmi tevékenységük miatt. 1960. november 25-én Trujillo titkosrendőrsége balesetnek álcázva, megölt három Mirabal nővért, Minerva-t, Patria-t és Maria Teresa-t. A három nő éppen Puerto Plata-ba utazott, hogy meglátogassák a börtönben lévő férjeiket. A nővérek meggyilkolásának híre megrázta és felháborította az egész országot. A Mirabal nővérek elleni brutális merénylet egyike volt azoknak az eseményeknek, amelyek felerősítették a Trujillo ellenes mozgalmat. Trujillo 1961. május 30-án merényletben meghalt, és a rezsim hamarosan megbukott. /Forrás: port.hu/

//infolliteras.com/

A nővérek történetét filmvászonra is vitték „Ha eljő a Pillangók ideje” (In the Time of the Butterflies) címmel 2001-ben. 2002-ben a Minervát alakító Salma Hayeket a filmben nyújtott alakításáért a legjobb színésznőnek járó ALMA-díjjal jutalmazták.

Kiemelt kép: learnenglish.britishcouncil.org

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2021. Április 12. 14:35, hétfő | Világnapok széria

Április - Világnapok Széria

Áprilisi világnapok.

2021. Március 11. 15:24, csütörtök | Világnapok széria

Március - Világnapok Széria

Márciusi világnapok.

2021. Február 05. 15:16, péntek | Világnapok széria

Február - Világnapok Széria

Februári világnapok.