Városlista
2022. október 2, vasárnap - Petra

Blog | Világnapok széria

2020. Május 12. 11:45, kedd

Május - Világnapok Széria

Május - Világnapok Széria

 • Május első szombatja – Nemzetközi női motoros nap

Kanadából, 2007-ben indult a kezdeményezés, melyet Vicki Gray ötlete alapján valósítottak meg.

 • 05. 03. – A nemzetközi sajtószabadság napja

E világnap a szabad sajtó fontosságát, a szabad véleménynyilvánítás jogát hirdeti, melyet az Egyesült Nemzetek Szervezete kezdeményezett.

 • 05. 08. – A Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold napja

A nemzetközi humanitárius szervezet 1859-ben Svájcból, Genfből indult, melynek célja az emberi élet és egészség védelme, az ember tiszteletének biztosítása, szenvedések megelőzése. Feladataik közé tartoznak a békeidőben bekövetkező, tömegeket érintő természeti csapások áldozatainak szervezett egészségügyi és anyagi támogatása. A szervezethez Magyarország 1881-ben csatlakozott. A mozgalom napját 1919-től a szervezetet alapító Henri Dunant születésének évfordulóján ünnepeljük.

 • 05. 09. – Európa-nap

Az európai béke és egység ünnepe. 1950-ben Robert Schuman francia külügyminiszter benyújtotta Európa számára kezdeményezését egy új politikai és gazdasági együttműködésre, melyet Párizsban, 1951-ben fogadtak el és írták alá („Schuman-nyilatkozat”). Az Európai Unió kialakulását Schuman javaslatától számítjuk.

 • 05. 10. – Madarak és fák napja

Herman Ottó kezdeményezése alapján Chernel István szervezte meg az első madarak és fáj napját Magyarországon, mellyel emléket állít az 1902. március 19-én, Párizsban aláírt egyezménynek, amelyet a mezőgazdaságban hasznos madarak védelme érdekében kötöttek.

 • 05. 12. – Az ápolók nemzetközi napja

Florence Nightingale brit ápolónő születésének évfordulója. A Firenzében, 1820-ban ezen a napon született asszony már életében legendává vált, az ápolóképzés kiemelkedő alakja volt. A Lámpás Hölgy-ként is emlegetett Florencet az 1853–’56-os krími háború idején a törökországi brit katonai kórházban tett alázatos munkájával a tisztaság és a megfelelő ellátás megszervezésével elérte, hogy nagyságrendekkel csökkenjen a halálozási arány. Az angliaiak hősként tisztelték, 1860-ban nővérképzőt neveztek el róla. 1907-ben VII. Edward király Becsületrenddel tüntette ki. 1910. augusztus 13-án, 90 évesen, Londonban hunyt el.
"Az ápolónő munkája háromszoros érdeklődést kíván: szellemi érdeklődést az eset iránt, szívbeli érdeklődést a beteg ember iránt, szakmai érdeklődést a gyakorlati munka technikája iránt."

 • 05. 15. – A család nemzetközi napja és a nemzetközi klímaváltozási akciónap

Az ENSZ kezdeményezése alapján 1994-ben nyilvánították május 15-ét a család nemzetközi napjává, mellyel céljuk, hogy felhívják a figyelmet a családra, a társadalom legfontosabb „intézményére”.
Mindannyiunk érdeke, hogy bolygónk, a klíma és a természeti változások veszélyeit csökkentsük. A nemzetközi klímaváltozási akciónap kiemelten ezek az elővigyázatosságára koncentrál.

 • 05. 16. – A fény világnapja és az európai elhízás elleni nap

Az UNESCO által 2015-ben megrendezésre kerülő „Nemzetközi Fény Éve” után úgy határozott, 2018-tól minden év május 16-án ünnepeljük a fény szerepét a tudomány, a technika, a kultúra, az oktatás, a kommunikáció és a fenntartható fejlődés területén.

 • Mozgó dátum – Az európai elhízás elleni nap

Sajnos az elhízás globális problémává vált, amely egészségünket és környezetünket egyaránt súlyosan veszélyezteti. E nap célja, hogy az emberek foglalkozzanak önmagukkal és jövőjükkel, gondoljanak arra, hogy a túlsúly nem csupán esztétikai probléma, de többek között növeli a cukorbetegség, a magas vérnyomás és az ízületi panaszok kockázatát is.

 • 05. 17. – Az információs társadalom világnapja/a távközlés világnapja és a homofóbia, transzfóbia, bifóbia elleni világnap

1865-ben ezen a napon húsz ország képviselője írta alá Párizsban a Nemzetközi Távközlési Egyesület (International Telecommunication Union /ITU/) létrehozásáról szóló okmányát. Ennek emlékére 1968 óta tartják az információs társadalom világnapját.
Május 17-én, homofóbia, transzfóbia, bifóbia elleni világnap különös hangsúlyt kíván fektetni arra, hogy szilárd elkötelezettségét mutassa a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális (LMBTI) személyek jogainak előmozdítása és védelme mellett. 1990-ben ezen a napon törölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a homoszexualitást a Betegségek nemzetközi osztályozásából.

 • 05. 18. – Múzeumok nemzetközi napja

1978. május 18-án tartották az első múzeumi világnapot, melyet a Múzeumok Nemzetközi Tanácsának konferenciáján határoztak el még 1977-ben, Moszkvában.

 • 05. 20. – Méhek világnapja

Szlovénia indítványozta az Egyesült Nemzetek Szervezete felé a méhek világnapjának ötletét. A dátum kiválasztásának oka, Anton Janša az európai méhészet kiemelkedő alakjának az első osztrák méhészeti iskola egykori vezetőjének születési évfordulója (1734. május 20.).

 • 05. 22. – A biológiai sokféleség nemzetközi napja

Ezen a napon fogadták el a Biológiai Sokféleség Egyezmény véglegesítését az ENSZ konferenciáján, 1992-ben. A világnap célja, hogy az emberek figyelmét felhívják az élővilág veszélyeire, fontos, hogy világszinten mérsékelni tudjuk a biológiai sokféleség csökkenésének ütemét.

 • 05. 24. – Az európai nemzeti parkok napja

1909. május 24-én alakultak meg az első európai nemzeti parkok. 1999 óta ünnepeljük ennek emlékét.

 • 05. 25. – Afrika napja és az eltűnt gyermekek világnapja

Az Afrikai Egységszervezet 1963. május 25-ét jelölte ki, hogy felhívja a figyelmet Afrikára és szervezetük működésére, az afrikai népek egységének és szolidaritásának elősegítésére, a gazdasági, politikai és más területeken folytatott együttműködések fejlesztésére. Alapelvük az egyenjogúság, a tömbönkívüliség és a be nem avatkozás.
Az eltűnt gyermekek világnapjának ötletét Ronald Reagen amerikai elnök vetette fel 1983-ban. 2011-ben Magyarországon új kezdeményezést indítottak Ezer Lámpás Éjszakája névvel. Az akciójuk keretében tejesdobozokon, ásványvizes-palackokon és kenyércsomagolásokon jelentetik meg az eltűnt magyar fiatalok fényképeit.

 • 05. 31. – Dohányzásmentes világnap

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezte a világnap kitűzését, annak érdekében, hogy a dohányzás veszélyeire nagyobb hangsúlyt fektessenek. 1988 óta minden évben megrendezésre kerül a programsorozat.

Kép: blogto.com

Címkék: 2020., május, világ, világnap

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2021. Április 12. 14:35, hétfő | Világnapok széria

Április - Világnapok Széria

Áprilisi világnapok.

2021. Március 11. 15:24, csütörtök | Világnapok széria

Március - Világnapok Széria

Márciusi világnapok.

2021. Február 05. 15:16, péntek | Világnapok széria

Február - Világnapok Széria

Februári világnapok.