Városlista
2022. október 1, szombat - Malvin

Blog | Világnapok széria

2020. Május 27. 09:21, szerda

Június - Világnapok Széria

Június - Világnapok Széria

Júniusi világnapok.

 • Június 1. – A tej világnapja

2001 óta, a FAO (Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet) kezdeményezésére tartjuk a tej világnapját, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a tej fontosságára, fogyasztására.

 • Június 4. - Az erőszak gyermekáldozatainak világnapja

Az ENSZ Közgyűlése 1982-ben rendkívüli ülést hívott össze, melynek témája az izraeli agresszióban meghalt ártatlan palesztin és libanoni gyermekek voltak. 1982. június 4-én tartották az első megemlékezést. A figyelemfelkeltés célja a gyermekek elleni erőszak megelőzése, jogaiknak védelme, és az ezekért dolgozó magánszemélyek és szervezetek munkájának bemutatása, létszámuk bővítése.

 • Június 5. - A Környezetvédelmi világnap

1972-ben ezen a napon nyílt meg Stockholmban az ENSZ környezetvédelmi világkonferenciája.
„Az embernek alapvetően joga van a szabadsághoz, egyenlőséghez és a megfelelő életfeltételekhez olyan minőségű környezetben, amely emberhez méltó és egészséges életre ad lehetőséget.”

 • Június 8. - Az óceánok világnapja

1992 óta az óceánok világnapjaként tekintünk június 8-ára.
„Még ha nem is érezzük közel magunkhoz a tengereket, jó, ha tudjuk, hogy mindannyiunk léte alapvetően függ az óceánoktól és azok egészségétől. Ezek a hatalmas vízfelületek a Föld felszínének 70 százalékát teszik ki, az általunk belélegzett oxigén felét termelik és a kibocsátott szén-dioxid negyedét elnyelik. Emellett élelmiszert és megélhetést biztosítanak több mint egymilliárd ember számára.” /www.ng.hu/

 • Június 12. - A gyermekmunka elleni világnap

2002-ben tartották meg először a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) kezdeményezésére. A szervezet fő célja a munkavállalók alapvető munkaügyi és szociális jogainak védelme. Az ILO a 18. évét be nem töltött személy heti 14 óra feletti munkavállalását tekinti gyermekmunkának. A gyermekfoglalkoztatást Magyarországon 1840-ben szabályozták először. Jelenleg munkavállaló hazánkban csak az lehet, aki betöltötte a 16. életévét. Megszervezett szünidei diákmunka 15 éves kortól vállalható, ahol a munkásokat nem szabad túlóráztatni, illetve ők éjszakai műszakban és veszélyes munkakörben nem alkalmazhatóak.

 • Június 14. - A Véradók világnapja

Ezen a napon 2003-tól, világszerte számos országban a véradókat ünnepeljük, akik önzetlen véradományukkal életet és reményt adnak beteg embertársaink számára. A világnappal szeretnék felhívni a figyelmet az önkéntes véradás fontosságára, és arra bátorítja az embereket, hogy váljanak rendszeres véradókká.

 • Június 16. - Az afrikai gyermekek világnapja

1976-ban, Dél-Afrikában, Sowetoban több ezer fekete bőrű iskolás gyermek vonult az utcákra, annak érdekében, hogy kiálljanak jogaikért és felszólaljanak a jobb minőségű és saját nyelvükön szóló oktatásért, azonban a biztonsági erők a tömegbe lőttek. A felvonuláson résztvevők közül több száz fiú és lány vesztette életét és több, mint ezren megsebesültek. Ennek állít emléket a június 16-ai világnap.

 • Június 17. - A sivatagosodás és aszály elleni küzdelem világnapja

E világnap felhívja a figyelmet az elsivatagosodás, a földterület degradáció és az aszályok okozta következmények nemzeti és globális kezelésének fontosságára. 1994-ben, június 17-én fogadták el az ENSZ egyezményét, amely az elsivatagosodás elleni küzdelemről szólt.

 • Június 20. - A menekültek világnapja

2000. december 4-én fogadta el az Egyesült Nemzetek Szervezetének közgyűlése a menekültek világnapjáról szóló kezdeményezést, így az első megünneplésére 2001-ben került sor, ugyan nem ugyan azon a napon, de 50 évvel később, mint ahogyan Genfben aláírták a menekültügyi egyezményt.

 • Június 21. - A jóga nemzetközi napja

2014. december 11-én arról döntött - India miniszterelnöke (Narenda Modi) kezdeményezésére - az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Közgyűlése, hogy június 21. a jóga nemzetközi napja legyen.
„A jóga a tudat átalakítását, illetve a karma és az újjászületés körforgásából való megszabadulás elérését szolgáló indiai vallási módszerek és technikák.”

 • Június 23. - Az Olimpiai világnap

Az Olimpiai világnapot 1987 óta ünnepeljük, amely emléket állít az 1894. június 23-án alakult Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) alakulásának. A NOB célja a szervezett sportágak és az azokon való részvétel népszerűsítése.

 • Június 23. - A Nemzetközi SOS gyermekfalvak napja

1949-ben az ausztriai Hermann Gmeiner „SOS Gyermekfalvak” mozgalmat indított, melynek célja, hogy otthont és szeretetet nyújtsanak a vér szerinti családjukat nélkülözni kényszerülő gyermekeknek. A SOS Gyermekfalvak 1983 óta működik hazánkban, jelenleg 6 településen, több mint 400 gyermek részére nyújtanak szerető otthont. (Battonya, Orosháza, Kecskemét, Helvécia, Kőszeg, Szeged).

 • Június 26. - A Kábítószer-ellenes világnap

Világszerte, az ENSZ határozata alapján 1988-tól ünnepeljük a kábítószer-ellenes világnapot, amellyel felhívják a figyelmet a kábítószer veszélyeire és a drogkereskedelem elleni harc fontosságára.

 • Június 26. - A kínzás áldozatai támogatásának világnapja

Először 1987. június 26-án tartották meg. 105 állam írta alá az ENSZ kínzás elleni egyezményét, amely kitért arra is, hogy szüntessék meg a büntető és egyéb eljárásokban a kínzás gyakorlatát, valamint hogy azokat a személyeket, akik ezeket mégis elkövetik, büntesse meg. Az egyezményt kitért arra is, hogy hozzanak létre központokat a kínzás áldozatainak rehabilitációjára.

 • Június 29. - A Nemzetközi Duna-nap

2004-ben tizenhárom Duna menti ország rendezte meg az első Nemzetközi Duna-napot. Céljuk a folyó természeti értékének védelme.

Kép: amazon.com

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2021. Április 12. 14:35, hétfő | Világnapok széria

Április - Világnapok Széria

Áprilisi világnapok.

2021. Március 11. 15:24, csütörtök | Világnapok széria

Március - Világnapok Széria

Márciusi világnapok.

2021. Február 05. 15:16, péntek | Világnapok széria

Február - Világnapok Széria

Februári világnapok.