Városlista
2022. október 1, szombat - Malvin

Blog | Világnapok széria

2020. December 02. 12:23, szerda

December - Világnapok Széria

December - Világnapok Széria

Decemberi világnapok.

  • December 1. – A békéért bebörtönzöttek nemzetközi napja

1956. december elsejétől minden évben tiltakozásokat szerveznek a világ békemozgalmainak aktivistái az igazságtalanul bebörtönzöttek szabadon bocsátásáért.

  • December 1.– Az AIDS-ellenes világnap

1988-ban a WHO (Egészségügyi Világszervezet) nyilvánította világnappá, hogy felhívja a figyelmet a HIV-fertőzés elleni küzdelemre, és a biztonságos szexuális élet fontosságára.
A HIV, vagyis a „Human Immunodeficiency Virus” jelentése emberi immunhiány vírus, amely az AIDS betegséget okozza. Az AIDS az „Acquired Immune Deficiency Syndrome” rövidítése, melynek jelentése: szerzett immunhiányos tünetegyüttes. A tünetegyüttes gyakorlatilag 100%-ban halálos kimenetelű. A fertőzést 1981-ben azonosították, de a vírus már jóval korábban felütötte a fejét. Az AIDS lefolyása során az immunrendszer fokozatosan leépül és a különféle fellépő fertőzések következtében a beteg életét veszti. A vírus terjedése lehetséges szexuális úton, vérátömlesztéssel, anyatejes szoptatással, a szülés során az anyáról az újszülöttre kerülhet…

  • December 3. – A fogyatékos emberek nemzetközi napja

1981. és 1992. között szeptember 18-án tartották a rokkantak napját, a fogyatékos emberek nemzetközi napja elődjét.
1992-ben az ENSZ nyilvánította nemzetközi nappá, mellyel a baleset, betegség vagy katasztrófa következtében fogyatékossá vált személyek problémájára kívánja felhívni a figyelmet.

  • December 5. – A gazdasági és szociális fejlődés önkénteseinek világnapja

Az ENSZ kezdeményezésére 1985-től ünnepeljük.

  • December 7. – A nemzetközi polgári repülés napja

Az ENSZ szakosított intézménye, az ICAO (International Civil Aviation Organization – Nemzetközi Polgári Repülésügyi Szervezet) közgyűlése nyilvánította a nemzetközi polgári repülés napjává december 7-ét. Céljuk a biztonságos repülési környezet megteremtése és a légi közlekedés védelme, fontos továbbá kihangsúlyozni, hogy az országok társadalmi és gazdasági fejlődésében is kiemelkedő szerepet játszik a nemzetközi polgári repülés.

  • December 10. – Az emberi jogok napja

Az ENSZ 1950. december 4-én megtartott közgyűlésén december 10-ét az emberi jogok napjává nyilvánította. A nap kiválasztásának fő szempontja volt, hogy 1948. december 10-én fogadta el az ENSZ az emberi jogokról szóló egyetemes nyilatkozatot.

  • December 10. – A Nobel-díj átadásának napja

Alfred Nobel svéd kémikus és feltaláló végrendeletében úgy rendelkezett, hogy az általa megadott feltételeknek megfelelve vagyonának kamataiból minden évben részesedhessenek a fizika, kémia, fiziológia és orvostudomány, az irodalom legjobbjai, illetve az a személy, aki a békéért tett erőfeszítéseivel a díjat kiérdemli. 1968-ban a tudományos munkásság nobeli elismerése kiegészült a Közgazdasági Nobel-emlékdíjjal, melyet a Sveriges Riksbanks (Svéd Bank) kezdeményezett.

  • December 11. – A nemzetközi hegynap

A 2002-es „A hegy nemzetközi éve” rendezvényből alakult nemzetközi napot 2003-ban tartották meg először.

  • December 18. – Az emigránsok nemzetközi napja

A bevándorlók jogairól szóló határozatot az ENSZ 1990-ben, december 18-án fogadták el, melynek emlékére nemzetközi nappá nyilvánították e napot.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2021. Április 12. 14:35, hétfő | Világnapok széria

Április - Világnapok Széria

Áprilisi világnapok.

2021. Március 11. 15:24, csütörtök | Világnapok széria

Március - Világnapok Széria

Márciusi világnapok.

2021. Február 05. 15:16, péntek | Világnapok széria

Február - Világnapok Széria

Februári világnapok.