Városlista
2022. október 1, szombat - Malvin

Blog | Világnapok széria

2020. Augusztus 05. 14:08, szerda

Augusztus - Világnapok Széria

Augusztus - Világnapok Széria

Augusztusi világnapok.

  • Augusztus 1. – Az anyatejes táplálás világnapja / Augusztus 1-7. – a szoptatás világhete

Az Egészségügyi Világszervezet és az UNICEF kezdeményezte, mellyel céljuk 1992 óta, hogy felhívják a figyelmet az anyatej és a szoptatás fontosságára.

  • Augusztus 6. – A nukleáris fegyverek betiltásáért folyó harc világnapja

A II. világháború végén, 1945. augusztus 6-án az Amerikai Egyesült Államok légierejének B-29-es bombázója atombombát dobott le a Japánban található Hirosima városára, amely sosem látott pusztítást okozott. Az áldozatok számáról pontos adat nem létezik, az eset hirosimai emlékművén 61.443 fő neve szerepel. Közel 70.000 személy sebesült meg súlyosan, a sugárfertőzés okozta egészségkárosodás pedig a mai napig szedi áldozatait.

Ezen esemény évfordulójának dátumát a nukleáris fegyverek betiltásáért folyó harc világnapjának a Béketanács elnöksége 1978. július 13-i moszkvai ülésén javasolta. Céljuk a világnappal annak garantálása, hogy senki se feledkezzen meg a tömeges polgári áldozatot követelő támadásokról, és ne történhessen meg máskor ilyen borzalom.

A www.kidsnews.hu 2018-ban íródott cikkben olvasható: "Napjainkban egyébként körülbelül 15.000-re becsülik a bevethető nukleáris robbanófejek számát, ami több mint elég lenne ahhoz, hogy élettelen porsivataggá változtassa a bolygót."

  • Augusztus 9. – A világ őslakosainak nemzetközi napja

1995 óta ünnepeljük, amellyel előmozdítani és védeni kívánják a világ őslakos népeinek jogait.

  • Augusztus 12. – A fiatalok világnapja

1999-ben tartották meg először. A világnap központi témái: fiatalok társadalomban elfoglalt szerepük, jogaik, kötelességeik, nehézségeik.

Nem összetévesztendő a katolikus egyházban ünnepelt ifjúsági világnappal.

  • Augusztus 13. – A balkezesek világnapja

Balkezességnek nevezik, ha a bal kéz használata dominánsabb a jobbal szemben. A „jelenség” a jobb agyfélteke dominanciával magyarázható. A felnőtt lakosság körében 10–15% között lehet a balkezesek aránya.

Híres balkezesek a múltból: Julius Caesar, Napóleon, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Beethoven, Mozart, Goethe, Einstein… Napjainkból: Tom Cruise, Angelina Jolie, Nicole Kidman, Demi Moore, Robert De Niro, Julia Roberts, Emma Thompson, Keanu Reeves, Bill Clinton, Barack Obama, Paul McCartney…

  • Augusztus 15. – A légierő és a repülő fegyvernem világnapja

„A Magyar Légierő (angolul: Hungarian Air Force) a Magyar Honvédség része. Nemzetközi rövidítése: HuAF. A magyar katonai repülés nagy hagyományokkal rendelkezik, hiszen már a II. világháború kezdetén megalakult a Magyar Királyi Honvéd Légierő. A II. világháború hős magyar pilótái méltóképpen fektették le ennek a haderőnemnek az alapjait. A repülőcsapatok a 2. Repülő- és Légvédelmi Hadtest irányítása alá tartoznak. A Magyar Légierő minden repülőterén egy-egy komplett repülőegységet üzemeltet, amely ezred nagyságú, így minden repülőtérnek külön parancsnoka van. A rendszerváltás után a számozásról áttértek az egységek névvel való ellátására is.

Légi technikáival (repülőgépek stb.), fegyvereivel, légvédelmi rakétákkal védi a magyar légtér sérthetetlenségét, a Magyar Köztársaság szuverenitását. Háborúban feladata védeni a magyar légteret a betolakodóktól, ellenséges erőktől, földi létesítmények, városok, stratégiai fontosságú területek védelme, szárazföldi csapatok légi oltalmazása, a légi fölény kivívása, ellenséges földi, és légi csapatok támadása. Ellenséges erők, területek, stratégiai fontosságú helyek bombázása, támadása.

A Magyar Légierő feladata Magyarország légterének védelme és ellenőrzése különböző eszközökkel (harci repülőgépek, légvédelmi rakéták, radarrendszerek), valamint a Magyar Honvédség szárazföldi alakulatainak légi támogatása (harci repülőgépekkel és helikopterekkel), szállítása (szállító repülőgépekkel és helikopterekkel). Jelenleg a Magyar Légierőben megközelítőleg 5000 fő és 59 db repülőgép található.”
www.vira.hu (2017.)

  • Augusztus 16. – A hontalan állatok világnapja

A kezdeményezés az Egyesült Államokból indult 1992-ben. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az elkóborolt és az utcára kitett állatok befogadására vagy menhelyre való elhelyezésére, a menhelyek zsúfoltságára, a kedvtelésből tartott állatok túlnépesedésére, valamint az állatvédők munkájának fontosságára.

  • Augusztus 30. – Az eltűntek világnapja

2000. augusztus 30-án tartották meg először az eltűntek világnapját, amelyet az Amnesty International nemzetközi emberjogi szerveztt kezdeményezett.

Az eltűnés oka többféle lehet, ide sorolhatóak a korábbi életüket hátrahagyók, a külső és belső erőszak, fegyveres konfliktus vagy természeti katasztrófa következtében eltűntek, a migráció során külföldön elveszett családtagok, még meg nem talált bűncselekmény áldozatává vált személyek.

Magyarországon 13.000–14.000 személy eltűnésének bejelentését regisztrálják. Közülük nagyjából 8.000–9.000 gyermek. Hazánkban az eltűntek felkutatásával a Magyar Vöröskereszt Keresőszolgálata foglalkozik.

Az eltűnt gyermekeknek külön világnapjuk van, melyet minden év május 25-én tartanak meg.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2021. Április 12. 14:35, hétfő | Világnapok széria

Április - Világnapok Széria

Áprilisi világnapok.

2021. Március 11. 15:24, csütörtök | Világnapok széria

Március - Világnapok Széria

Márciusi világnapok.

2021. Február 05. 15:16, péntek | Világnapok széria

Február - Világnapok Széria

Februári világnapok.