Városlista
2022. október 2, vasárnap - Petra

Blog | Palóc blog

2020. Április 24. 10:17, péntek

100 éve született Zenthe Ferenc!

100 éve született Zenthe Ferenc!

Rameshofer Ferenc néven született 1920. április 24-én, Salgóbányán.

Rameshofer Ferenc néven született 1920. április 24-én, Salgóbányán. Édesapja bányászmérnök, édesanyja a helyi nőegylet vezetője volt. Egerbe járt internátusba, később pedig Nyíregyházán érettségizett le.

Az érettségi megszerzése után közgazdaság-tudományi karra járt, de a negyedik szemeszter után 1941-ben otthagyta a Színművészeti Akadémiáért, azonban 1942-ben behívták katonának, így nem tudta folytatni tanulmányait. A világháború után a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött, majd két évad után a győri Kisfaludy Színházban (ma Győri Nemzeti Színház) játszott. 1949-ben a debreceni Csokonai Színház tagjává vált, majd 1952-től a budapesti Madách Színház színművésze volt.

„Amikor elkezdtem a pályát, a Jóisten rátett a tenyerére és, azóta azon visz tovább.”
/Zenthe Ferenc/

1953-ban volt első fim szerepe, amikor is Nagy Sándor honvédtábornokot alakította a Föltámadott a tengerben. (A szerep kedvéért öttusázók tanították meg lovagolni.)

Számos filmben szerepelt és szinkronhangként is bizonyított.

Szerepelt az 1959-2007 között a Magyar Rádióban futott A Szabó család című rádiós telenovellában is, amely Európa leghosszabb életű családregény-szerű rádiójátéka volt.

1963-ban A Tenkes kapitánya után több tévésorozatban is játszott (Rózsa Sándor, Tüskevár, Princ, A katona, Bors, Szomszédok). Zenthe Ferenc megnyerte a fiatal és az idősebb korosztály szeretetét is egyaránt. Népies, férfias és humoros karakterszínész volt.

A Tenkes kapitánya főcíme:

Első feleségével, a testnevelő tanár Katalinnal évtizedeken át nagy boldogságban étek. Ferenc fiuk 1953-ban született. Katalin 1983-ban elhunyt. Egy esztendőn át élt magányosan, majd megismerkedett második feleségével, Gizellával, aki élete utolsó percéig vigyázott rá.

1983-ban készült az Oscar-díjra is jelölt magyar-NSZK koprodukció a Jób lázadása, melyben a Tisza-menti, módos falusi zsidó szerepében tűnt fel.

1987-től 1999-ig a Szomszédok című teleregény Taki bácsiját alakította. A sorozat 331 részt élt meg.

Két nagy szenvedélye volt: a lovaglás és a vitorlázás.

2004-ben szerepelt utoljára játékfilmben, a Magyar vándorban.

2005-ben a nemzet színészévé választották, majd még ugyanebben az évben az MTA Magyar Örökség-díjjal tüntette ki.

Hosszú betegség és kórházi kezelés után 2006. július 30-án 86 évesen hunyt el tüdőgyulladásban. 2006. augusztus 25-én a nemzet színészét családja, pályatársai és tisztelői kísérték utolsó útjára Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Díjai és elismerései:

 • 1954 - Jászai Mari-díj,
 • 1968 - Jászai Mari-díj,
 • 1975 - A Magyar Köztársaság Érdemes Művésze,
 • 1984 - Filmkritikusok díja,
 • 1989 - A Magyar Köztársaság Kiváló Művésze,
 • 1992 - Erzsébet-díj,
 • 1993 - MSZOSZ-díj,
 • 1995 - Színházi aranygyűrű,
 • 1995 - A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje,
 • 1997 - Kossuth-díj,
 • 1997 - Nógrád megye díszpolgára,
 • 1998 - Örökös tagság a Halhatatlanok Társulatában,
 • 1999 - Csillagok Falának-tagja,
 • 2000 - Siklós díszpolgára,
 • 2003 - Salgótarján díszpolgára,
 • 2005 - Nemzet Színésze,
 • 2005 - Magyar Tudományos Akadémia Magyar Örökség-díj,
 • 2005 - Magyar Örökség díj,
 • 2005 - A XXXVI. Magyar Filmszemle Életmű-díja,
 • 2006 - Maecenas-díj,
 • Kispest díszpolgára.

Salgótarjánban 2006-tól van kialakulóban a Zenthe-kultusz.

Az önkormányzat a szülőhelyén, Salgóbányán parkot nevezett el róla, szobrot állított, egy rajongó felajánlásának köszönhetően itt helyezték el gránitba öntött lábnyomát. A volt salgóbányai kaszinóban a felújítást követően tiszteletére emlékszobát rendeztek be, a nevét viselő teátrum születésnapján Zenthe Emléknappal tiszteleg a színész emléke előtt. Születésnapja, április 24-e egyben a róla elnevezett színház születésnapja is.


Zenthe Ferenc Emlékpark és emléktábla
Időpont: 2006. szeptember 14.
Helyszín: Salgóbánya

Salgóbánya (Salgótarján) szülötte iránti tisztelete és megbecsülése jeléül Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a 2006. szeptember 14-ei ülésén döntött arról, hogy a Salgóbánya központjában lévő parkot a legendás színművészről nevezi el és a parkban emléktáblát helyez el.

Zenthe Ferenc szoboravató ünnepség
Időpont: 2008. október 24.
Helyszín: Salgóbánya, Erdészház

Emlékbeszédet Lőte Attila, a Madách Színház Jászai Mari-díjas színművésze mondott, közreműködött Hollai Kálmán Salgótarjánból elszármazott színművész. A szobor Molnár Péter szobrászművész alkotása. Az ünnepségen Zenthe Ferenc özvegye, fia és pályatársai is részt vettek.

Zenthe Ferenc lábnyomát tartalmazó gránitlap avatása
Időpont: 2010. április 24.
Helyszín: Salgóbánya, Erdészház

Zenthe Ferencre születésének 90. évfordulóján a Bécsben élő Ilona Czeska-Kertész ajándékának köszönhetően elhelyezik a színész lábnyomát tartalmazó gránitlapot. A Halhatatlanok Társulatának tagjainak lábnyomát ugyanis gránittáblán örökítették meg – mások mellett Benkő Gyuláét, Sinkovits Imréét, Hofi Gézáét, a szintén nógrádi kötődésű Tolnay Kláriét is. Később ezeket elárverezték, így került a Zenthe Ferenc gránittáblája Bécsben élő rajongója tulajdonába.


Zenthe Ferenc Emléknap (először, azóta évente)
Időpont: 2012. április 22.
Helyszín: Salgóbánya, Erdészház és Gepoarki Látogatóközpont

A Zenthe Ferenc Emléknap egy egész napos rendezvény koszorúzási ünnepséggel, családi programokkal: sütés-főzés; színház, zene és tánc, művészeti bemutatók; beszélgetések és filmvetítés. 2016-tól a látogatóközpontban és annak udvarán tartjuk az egész napos rendezvényt, kisebb pódium és kamara programokkal, neves színészek, rendezők, esztéták, pályatársak közreműködésével, gyermek és családi programokkal. Kezdetben emlékfutás is kapcsolódott a naphoz.

Megszületik a Zenthe Ferenc Színház
2012. április 24.
Helyszín: Salgótarján, Fő tér 5.

Zenthe Ferenc Emlékplakett elnevezésű díj alapítása
Alapítva: 2013
Alapító: Zenthe Ferenc Színház

A bronz emlékplakett ifj. Szabó István Nógrád megyei szobrászművész alkotása, melynek előlapján Zenthe Ferenc portréja látható. A díj mindazoknak adható, akik magas színvonalú munkájukkal, illetve támogatásukkal nagymértékben segítették a színház működését és/vagy művészi színvonalas fejlődését. A színház az Emlékplakettel szeretné tovább erősíteni a Zenthe Ferenc kultuszt és elismerni azok munkáját, tevékenységét, akik a helyi színházi élet fejlesztésében kimagasló érdemeket szereztek. A díj első ízben 2014. évben került átadásra az évad elején, nyilvános színházi előadáson.

Zenthe Ferenc Emlékszoba átadása
Időpont: 2015. június 23.
Helyszín: Salgóbánya, Geocsodák Háza Geoparki Látogatóközpont

A látogatóközpontban az interaktív terem és a színházterem mellett a Dornyay Béla Múzeummal közösen Zenthe Ferenc Emlékszoba is kialakításra került, ahol a látogatók minitárlaton keresztül nyerhetnek betekintést a Nemzet Színészének gyermekkorába, életébe és munkásságába, valamint megnézhetik A Tenkes kapitánya című film részeit is.

Zenthe Szalon kialakítása
Időpont: 2015. szeptember 1.
Helyszín: Salgótarján, Fő tér

A Zenthe Ferenc Színháznak is helyt adó Fő téri ingatlan egyik szárnyában került kialakításra a szalon. Itt kaptak helyet a Zenthe Ferenc Színház irodái, a színház vezetőinek, munkatársainak munkaszobái, a jegypénztár, valamint a 100 fő befogadására alkalmas kamaraterem, mely jelenleg a színház próbatermeként is funkcionál, de ez lett a bázisa az utánpótláscsoportoknak is. Itt tartja a színház a kamara- és pódiumesteket, a felolvasó színházi esteket, valamint a Teátrum Kávéház programjait is.

Címkék: 100, 2020., Zenthe Ferenc

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2014. Október 10. 11:41, péntek | Palóc blog

Csohány Kálmán – grafikusművész

„Nem színekben gondolkozom, hanem vonalban.”

2014. Szeptember 12. 10:05, péntek | Palóc blog

Palóc Múzeum

Balassagyarmat, múzeumtörténet

2014. Szeptember 04. 11:48, csütörtök | Palóc blog

Palóc mese - A tündérkirály kútja