Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2024. Május 09. 11:50, csütörtök | Helyi sport
Forrás: MTI-TÖRÖKORSZÁG ISZTAMBUL GM

Olimpiai kvalifikációs birkózóverseny - Szőke Alex és Vitek Dárius sima győzelemmel kezdett.

Olimpiai kvalifikációs birkózóverseny - Szőke Alex és Vitek Dárius sima győzelemmel kezdett.

A kötöttfogásúak 97 kilogrammos kategóriájában szereplő Szőke Alex és a 130 kg-ban érdekelt Vitek Dárius is technikai tus-győzelemmel kezdte meg szereplését a birkózók utolsó olimpiai kvalifikációs viadalán, Isztambulban.

Szőke, az ESMTK olimpiai ötödik, világbajnoki ezüstérmes klasszisa a sorsolás szeszélye folytán ugyanazzal az olasz Nikoloz Kakhelasvilivel csapott össze a nyitókörben, akivel egy hónapja a Bakuban rendezett európai kvalifikációs viadalon. Szőkének volt miért visszavágnia a georgiai származású riválisának, ugyanis az azeri fővárosban 1-1-es meccsen később szerzett ponttal ellenfele nyert, elütve ezzel őt a kvótaszerzés lehetőségétől.
Bakuban Szőke kezdett aktívabban, amire később ráfizetett, mivel nem tudott lentről akciózni, ez pedig megpecsételte a sorsát. Ennek ellenére ezúttal is kezdeményezőbben lépett fel, ami nem igényelt különösebben nagy energiákat tőle, mivel az olasz láthatóan arra játszott, hogy elsőként újra őt hasaltassák le a bírók (1-0). Kakhelasvili ugyanakkor azzal nem számolt, hogy riválisa ezúttal sokkal összeszedettebb lesz, Szőke ugyanis viszonylag gyorsan összefogta és kétszer gyönyörűen megpörgette őt (5-0). Ezzel a magyar birkózó nagyon kényelmes helyzetbe került, stabilan kellett védekeznie, majd a második szakaszban elkerülni, hogy lentről (5-1) akciót csináljon rajta ellenfele. Ez olyan jól sikerült, hogy az olasz fejlefogásból indított akciójába belefogott és újra pörgetett (9-1), ezzel pedig elérte a technikai tushoz szükséges különbséget. Végül 10-1-re nyert, mivel az olaszok lábfogást reklamáltak, amit a videózás után a zsűri elutasított.
A 2022-ben Európa-bajnoki bronzérmes Vitek Dárius a szerb Boris Petrusiccsal kezdett. A meccs bemelegítésként szolgálhatott a magyar nehézsúlyú birkózó számára, ugyanis erőfölényét kihasználva már az első három percben 5-0-s előnyre tett szert, majd a második elején alig egy perc alatt kitolásból és levitelből újabb négyet tett hozzá, így 9-0-s technikai tussal győzött.
Csütörtökön még Lévai Zoltán (77 kg) és Váncza István (67 kg) lép szőnyegre, előbbi Szőkéékhez hasonlóan a 16 közé jutásért kezd, míg Váncza a nyolcaddöntőben vívja nyitómeccsét.
Isztambulban minden súlycsoportban az első három szerez párizsi kvótát, azaz szerencsés esetben még akár egy vereséggel is lehet olimpiai kvalifikációt szerezni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 20. 10:00, hétfő | Helyi sport

Három magyar érem a spanyolországi ifjúsági karate-világkupán.

Három magyar karatés is dobogóra állhatott a sportág legrangosabb utánpótlás-versenysorozata, a Karate 1 Youth League spanyolországi állomásán.

2024. Május 20. 09:00, hétfő | Helyi sport

Labdarúgó NB I - A derbi megnyerésével ünnepelt a Ferencváros.

A bajnok Ferencváros kétgólos győzelmet aratott ősi riválisa, a vendég Újpest felett a labdarúgó OTP Bank Liga 33. fordulójának, egyben a 2023/24-es idényének utolsó mérkőzésén.

2024. Május 20. 08:45, hétfő | Helyi sport

Labdarúgó NB I - A hajrában fordított a Kecskemét.

A házigazda Kecskemét a hajrában szerzett góllal 2-1-re legyőzte a Zalaegerszeget a labdarúgó OTP Bank Liga 33., utolsó fordulójának vasárnapi játéknapján, így előbbi csapat a hatodik, utóbbi pedig a kilencedik helyen végzett.

2024. Május 20. 08:34, hétfő | Helyi sport

Férfi kézilabda MK - Veszprémi címvédés Tatabányán.

A Telekom Veszprém megvédte címét a férfi kézilabda Magyar Kupában, mivel 33-30-ra legyőzte a Szegedet a tatabányai négyes döntő vasárnapi fináléjában.