Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2024. Május 02. 19:11, csütörtök | Helyi
Forrás: brendon/web/zsuffa csaba

Az anyák napja eredete és ünneplése

Az anyák napja eredete és ünneplése

Az anyák napja a család egyik fontos ünnepe, amelyet számtalan módon lehet felejthetetlenné tenni évről évre. Mióta ünnepeljük, és mitől válhat különlegessé? Magyarországon május első vasárnapján az anyákat ünnepeljük.

Honnan ered az anyák napja, és hogyan tehetjük emlékezetessé az egész család számára?

Az anyák napja eredete az ókori, évenként megrendezett tavaszi ünnepségekre vezethető vissza, amelyen a görögök Rhea, Kronosz felesége és a görög mitológia számos istenségének anyja előtt tisztelegtek.

Az őskeresztények a nagyböjt negyedik vasárnapján, a Krisztus édesanyjának, Szűz Máriának tiszteletére rendezett ünnepen már egyfajta anyák napját ünnepeltek. Angliában az ünnepet kiterjesztették az összes anyára, ekkor nevezték el az eseményt anyák vasárnapjának.

Az anyák napjának újabbkori története az 1600-as évekre nyúlik vissza Angliában, ahol a Szűz Mária tiszteletére tartott imaóra után a templomba a gyerekek ajándékokat és virágokat vittek, hogy így tisztelegjenek saját édesanyjuk előtt.

Magyarországon először 1925-ben ünnepelték meg az anyák napját a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt zászlaja alatt a MÁV gépgyár foglalkoztatójában a munkások gyermekeinek részvételével. 1930-tól pedig már egy miniszteri rendelet a hivatalos iskolai ünnepélyek közé sorolta az anyák napját, amely végül május első vasárnapjára került.

Ötletek, hogy tényleg különleges legyen ez a nap
Az anyák napja az év fontos napja mind az anyák, mind a gyerekek számára, amelyet könnyen emlékezetessé tehetünk.

A gyerekek apukájukkal vagy egy másik felnőtt segítségével elkészíthetik anyának az aznapi fogásokat. Egy ágyban felszolgált reggeli minden édesanyának jólesik, de a kedvenc sütijével is biztos le lehet venni a lábáról.

A kicsik szívesen kézműveskednek, a saját készítésű ajándékok pedig mindig célba érnek, hiszen figyelem és szeretet árad belőlük.

Anyák napján jó olyan dolgokkal tölteni az egész napot, ami az ünnepeltnek örömet okoz. Elmehettek piknikezni, kirándulni, főzhettek együtt, nézegethettek régi családi képeket, vagy csak társasozhattok otthon egy jót.

Mit adhatunk édesanyánknak felnőttként? Szervezz egy meglepetés bulit testvéreid és apukád segítségével! Készítsd el anyukád kedvenc ételeit és italait! Foglalj neki időpontot egy wellness-kezelésre egy közeli szalonban! Egy pihentető masszázs, frissítő arcpakolás, pedikűr és manikűr remek módja az anyák napi kényeztetésnek.
Anyák napi ünnepség
Az ovis ballagás mellett a másik könnyfakasztó esemény az édesanyák számára az anyák napi ünnepség, ahol a kicsik meghatottan köszöntik őket saját készítésű rajzokkal és a szépen megtanult versekkel.

Anyák napján ne felejtsétek el a nagymamákat is köszönteni, kedveskedjetek nekik is pár szál virággal és saját készítésű ajándékokkal, rajzokkal!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 08:35, péntek | Helyi

Kövér László: a jövő a gyermekekben van.

A jövő a gyermekekben van, és nem a birodalmi érdekekért elesett hősi halottakban jelentette ki az Országgyűlés elnöke egy kormányzati támogatással megvalósult bölcsőde csütörtöki átadási ünnepségén, Pásztón.

2024. Május 17. 08:08, péntek | Helyi

Kövér László házelnök látogatása Salgótarjánban - 2024.05.16.

Ha az európai parlamenti (EP-) választáson bekövetkezik a normalitás, a békepártiak irányába való eltolódás, az ki fog hatni a világpolitikára is - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

2024. Május 17. 08:00, péntek | Helyi

Viharos péntek!

Éjjel egyre nagyobb területen, pénteken pedig sokfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra, valamint felhőszakadás és jégeső is kialakulhat.

2024. Május 17. 07:06, péntek | Helyi

A Nap körül keringenek a bolygók

481 éve, 1543. 05. 17-én történt, hogy Nikolaus Kopernikusz lengyel csillagász megjelentette könyvét, mely szerint a Nap körül keringenek a bolygók.