Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Április 13. 08:41, szerda | Helyi
Forrás: Katasztrófavédelem

XXIII. Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny

XXIII. Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny

Nyolc csapat bizonyította tegnap elméletben és gyakorlatban egyaránt a tanév során megszerzett tudását a XXIII. Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny Nógrád megyei területi döntőjén Salgótarjánban.

Az általános iskolások mezőnyében a nőtincsiek zsinórban negyedjére nyertek, a középiskolások versenye pedig idén a „közgések” győzelmét hozta.

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Nógrád Megyei Polgári Védelmi és Katasztrófavédelmi Egyesület által közösen szervezett XXIII. Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny Nógrád megyei területi döntőjére április 12-én, Salgótarjánban került sor. A fiatalok két korcsoportban - az 5-8. és a 9-13. évfolyamos kategóriában - négy-négy csapattal vettek részt a versenyen. A négy-négy főből álló csapatok azért versenyeztek, hogy kiderüljön: Nógrád megyében ki tud a legtöbbet a veszélyhelyzetekről, az elsősegélynyújtásról, vagy éppen az árvíz elleni védekezésről, és ki a legméltóbb arra, hogy az országos döntőn képviselje szűkebb hazánkat. A csapatok zöme már az előző évi versenyen is részt vett, így a diákok nem teljesen idegen tereppel álltak szemben, de idén megjelent két új csapat is Héhalomból. A verseny résztvevői mind elméletben, mind gyakorlatban bizonyíthatták rátermettségüket, valamint azt, hogy mi mindent sikerült elsajátítaniuk az elmúlt évben folytatott tanulmányaik során. A veszélyhelyzetekre való felkészülés komplex feladat, ezen elv mentén a versenyen nemcsak a hagyományos – polgári védelmet, tűzbiztonságot és iparbiztonságot felölelő – feladatok vártak az általános és középiskolásokra, hanem olyanok is, amelyek fejlesztik a közlekedés biztonságát, a környezetbiztonságot, az önmentési képességet, segítenek megteremteni az élhető környezetet.

A diákoknak az első versenyállomáson két tesztlap kitöltése volt a feladat: a Magyarország nagy tavain működő viharjelző rendszerrel és a katasztrófavédelemmel kapcsolatos általános ismereteikről kellett számot adni. További feladataik között szerepelt az iparbiztonsági activity, a veszélyes anyagok szimbólumainak kirakása és a veszélyes anyagok beazonosítása, akadálypálya, vízkár-elhárítás, lakosságvédelem – elzárkózás és felkészülés a kitelepítésre, szivattyúkezelés, de fel kellett ismerniük a tűzoltók védő- és beavatkozó eszközeit, valamint a lakossági riasztási hangjelzéseket is. A Palóc Mentőcsoport közreműködése mellett különböző kötési módok bemutatása is feladat volt, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársa részére közlekedésbiztonsági ismereteikből kellett számot adni, a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezete pedig szabályos sérültszállítás és egészségügyi ellátás terén kérte számon a fiatalokat.

Az eredmények az alábbiak szerint alakultak:

Általános iskolások:

  • I. Nőtincsi Általános Iskola
  • II. Héhalom Közbiztonságáért Polgárőr Egyesület
  • III. Magyarnándori Általános Iskola
  • IV. Ráday Gedeon Általános Iskola – Ludányhalászi


Középiskolások:

  • I.Salgótarjáni Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Szakközépiskolája
  • II. Mikszáth Kálmán Líceum – Pásztó
  • III. Salgótarjáni Szakképzési Centrum Stromfeld Aurél Gépipari, Építőipari és Informatikai Szakközépiskolája
  • IV. Héhalom Közbiztonságáért Polgárőr Egyesület


A Nógrád Megyei Védelmi Bizottság 2014-ben megalapította a verseny vándorserlegét, amelyet az induló csapatok közül legtöbb pontot elérő csapat vehet át minden évben. Ugyan az előző két évben a pásztói Mikszáth Kálmán Líceum csapata vihette haza a vándorserleget, idén a Salgótarjáni Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Szakközépiskolájának csapata elhódította azt tőlük.

A Nógrád Megyei Polgári Védelmi és Katasztrófavédelmi Egyesület egyéni teljesítmény alapján részesítette különdíjban az iparbiztonsági activity állomáson legjobb egyéni eredményt elérő Kanpíczius Attilát, a Salgótarjáni Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Szakközépiskolájának diákját.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság különdíját a közlekedési ismeretek állomásnál legjobban teljesítő csapat kapta: a pásztói Mikszáth Kálmán Líceum.

Különdíjat ajánlott fel továbbá a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület a két legjobb teljesítményt nyújtó csapatnak, így a Nőtincsi Általános Iskola és a Salgótarjáni Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Szakközépiskolája egyaránt díjazásban részesült.

Eldőlt tehát, hogy kik képviselik Nógrád megyét az Országos Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny budapesti döntőjén április 23-án: az általános iskolások között a nőtincsi csapat, míg a középiskolások versenyében a salgótarjáni „közgések” bizonyíthatnak majd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 19:40, csütörtök | Helyi

Reggel még gyengén fagyhat.

Sok napsütésre számíthatunk, az időnként megjelenő gomolyfelhőkből eleinte a középső és északkeleti régiókban, később nyugaton fordulhat csak néhol gyenge zápor.

2024. Április 25. 15:00, csütörtök | Helyi

Ismét jótékonysági koncert Nógrád vármegyében.

A rendőrök a Mátraverebély-Szentkút kegytemplomában megrendezett jótékonysági est bevételét a szécsényi Ferences Betánia Idősek Otthona és Testvéri Közössége részére ajánlották fel.

2024. Április 25. 14:21, csütörtök | Helyi

Egyhangúlag elfogadták a beszámolóját.

Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlése előtt értékelte a rendőrkapitányság tevékenységének elmúlt egy évét Bárnai Balázs rendőr alezredes, kapitányságvezető.

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

A közgyűlés előtt számolt be Nógrád vármegye rendőrfőkapitánya.

A beszámolót egyhangúlag elfogadta a képviselőtestület.