Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. December 10. 11:30, kedd | Helyi
Forrás: police

Biztonságban az adventi időszakban

Biztonságban az adventi időszakban

A Nógrád megyei rendőrök vagyonvédelmi tanácsokkal hívják fel a figyelmet arra, hogyan óvjuk értékeinket a karácsonyi készülődés, illetve az ünnepek alatt.

Az év vége közeledtével a főbb közlekedési útvonalakon, valamint a bevásárló- és üzletközpontok környékén megnövekszik a személy- és gépjárműforgalom. A rendőrség kiemelt figyelmet fordít az olyan nagy tömegeket vonzó helyszínek ellenőrzésére, ahol nagyobb eséllyel válhatunk vagyon elleni jogsértés áldozatává, ugyanakkor kéri és felhívja a lakosság figyelmét, hogy tegyenek meg mindent értékeik védelme érdekében.

Kérjük fogadják meg a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakembereinek tanácsait:

Értékeiket mindig tartsák szem előtt, ha tömegközlekedést használnak, bevásárlóközpontokban járnak, vagy tömegben vannak, mert ezeket a helyzeteket használhatják ki az alkalmi és a zsebtolvajok! A pénzt, iratot, mobiltelefont a kabát vagy táska belső részén, lehetőleg több helyen, és cipzárazható zsebekben tartsák!

  • Ne vigyenek magunkkal a szükségesnél több készpénzt! Soha ne tartsák bankkártyájukat és a hozzá tartozó biztonsági (PIN) kódot egy helyen.
  • Mindig győződjenek meg arról, hogy lezárták-e a gépjármű ajtajait és ablakait, és ne feledkezzenek meg próbanyitás elvégzéséről sem! Ne hagyjanak semmit feltűnő helyen, hiszen akár egy szem előtt hagyott üres táska miatt is feltörhetik az autót, ami jelentős plusz költségekkel jár.
  • Az online vásárlások alkalmával is legyenek körültekintőek! Legbiztonságosabb, ha utánvéttel rendelik az árut és a kézbesítéskor kibontják, leellenőrzik azt.
  • Ebben az időszakban gyakori az adománygyűjtési tevékenység. Amennyiben utcán szólítják meg, ügyeljen rá, hogy megfelelőképp igazolja magát az adománygyűjtő. Ha pénzt adna át, körültekintően tegye, a másik fél lehetőleg ne lássa, hogy honnan és mennyi pénzt vesz elő! Ha otthonában keresnék fel ezzel a céllal, ne engedjen be senkit! Kérjen csekket, vagy kérje meg az illetőt, hogy az ajtó vagy kapu előtt várjon, míg Ön a felajánlott pénzzel visszatér!
  • Sajnálatos módon előfordul az is, hogy úgy nevezett trükkös csalók az év végére hivatkozva jelennek meg a lakásoknál, házaknál magukat valamilyen szolgáltató – például: vízmű, gázszolgáltató, elektromos művek – munkatársainak kiadva. Az óraleolvasáson kívül egyik szolgáltató sem keresi fel személyesen a fogyasztókat. Ne engedjék meg, hogy idegenek bemenjenek a lakásba, a vezetékek ellenőrzése, vagy más hasonló célból. A csalók az ingatlan tulajdonosának figyelmét elterelik, majd eltulajdonítják a sértett lakásában tárolt értékeket.

Legyen Ön is bizalmatlan az idegenekkel szemben:

  • Amennyiben ismeretlen személyek magukat szolgáltató vagy valamely hivatal munkatársának kiadva szeretnének bejutni az Ön ingatlanába, úgy kérjen fényképes igazolványt tőlük. Az adatokat olvassa el, szükség esetén ellenőrizze azok valódiságát.
  • Amennyiben elengedhetetlen, hogy idegeneket engedjen be a lakásába, házába, ne legyen egyedül, hívjon át szomszédot, ismerőst, közeli hozzátartozót. Ne hagyja egyedül, vagy felügyelet nélkül otthonában az ismeretleneket még rövid időre sem.
  • Sem a szolgáltatók, sem a hivatalok munkatársai nem kézbesítenek túlfizetésből adódó készpénzt, ilyen esetekben a többlet a következő esedékes számlákon kerül jóváírásra, illetve postai úton, vagy átutaláson kerül kifizetésre a különbözet.
  • A hivatalok alkalmazottjai sosem kérnek, és nem vesznek át készpénzt, vagy értéktárgyat az ügyfelektől! Megőrző, értékmentő szolgáltatást nem végeznek.
  • Amennyiben a házalók valamilyen szolgáltatást (felújítást, javítást, stb.) kínálnak Önnek, és szándékában áll azt igénybe venni, a szolgáltatás megrendelésekor ne adjon előleget. A szolgáltatás díját annak elvégzése után fizesse meg.

Ha az ünnepi időszakban elutaznának otthonról, kérjenek meg valakit, hogy időnként ellenőrizze a lakást, ürítse ki a postaládát azt a látszatot keltve, hogy van otthon valaki.

A Nógrád megyei rendőrök a társszervekkel, polgárőrökkel együttműködve biztosítják, hogy mindenki számára áldott és békés legyen az ünnepre való készülődés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 04:24, csütörtök | Helyi

Máris egymást ölik a sportszergyártók, holott csak most gyújtották meg az olimpiai lángot

Egymásra licitálnak a sportszergyártók, hogy a lehető legtöbbet kihozzák a párizsi olimpia reklámozási lehetőségeiből. A Nike például hirdetési szőnyegbombázást tervez.

2024. Április 17. 15:15, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint.

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

2024. Április 17. 13:00, szerda | Helyi

Kérjük, jelentkezzen, ha látta a balesetet!

A Nógrád vármegyei rendőrök a lakosság segítségét kérik.

2024. Április 17. 09:15, szerda | Helyi

I. József magyar király

1711. 04. 17-én Bécsben, 32 éves korában himlőben meghalt I. József magyar király, német-római császár és cseh király.