Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Február 19. 10:21, kedd | Helyi
Forrás: police

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsai a lakatlan házak védelmében

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsai a lakatlan házak védelmében

Bűnmegelőzési tanácsok.

Különösen fontos, hogy azoknak az ingatlanoknak a vagyonvédelmével is foglalkozzunk, amelyeket csak időszakosan használunk. Ilyenek többnyire a hétvégi házak, nyaralók ahol szezonálisan tartózkodunk, ezért ennek megfelelően kell megtervezni, megszervezni azok védelmét, illetve kiemelt figyelmet kell fordítani a vagyonbiztonságra. Mivel a tulajdonosok télen jellemzően nem tartózkodnak az ilyen ingatlanokban, illetve a betörőknek a szomszédok figyelmével sem kell számolniuk, az elkövetők a nap bármely időszakában viszonylag alacsony kockázattal megvalósíthatják a betörést. Hasonló veszélynek vannak kitéve azok az épületek is, melyeket ugyan lakóházként használnak, de valamilyen oknál fogva hosszabb ideig üresen állnak.

Amellett, hogy a tulajdonos értékeit ellopják és megrongálják – a nyomozás illetve az elkövető felderítése szempontjából – külön problémát jelent, hogy a bűncselekmény megvalósulásától a felfedezéséig hosszú idő telik el, mivel a tulajdonosok nem laknak ott életvitelszerűen, későn veszik észre, hogy betörés történt. Ez megnehezíti a nyomozást, az elkövetők elfogásának esélyét is csökkentheti és ez által az eltulajdonított értékek visszaszerzésének lehetősége is romlik.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a felsorolt épületek esetében a betörések többségét a nyílászárók - a bejárati ajtó, de leginkább a hátsó ajtók, az ablakok, az erkélyajtók – felfeszítésével követik el. Ezekben az esetekben a védekezésre biztonságos megoldása például a hevederzár használata. Javasoljuk, hogy az épületek valamennyi nyílászárójára szereltessenek rácsot, mert a tapasztalatok szerint, ez megakadályozza, hogy az épületbe illetéktelen személyek bejussanak, illetve az által, hogy a rács megnehezíti a betörők dolgát, növekszik a tettenérés és lebukás esélye.

A betörés ellen védekezhetünk, egyrészt mechanikai eszközökkel, másrészt a biztonságot fokozhatjuk elektronikus riasztó- és jelzőrendszerekkel is. A legtöbb bejárati ajtóban hengerzár-betéteket alkalmaznak, ajánlott zárvédő pajzsok, megerősített veretek alkalmazása, amelyek megvédik a zártestet attól, hogy azt megrongálhassák.

Az együttműködésen alapul a hatékony bűnmegelőzés, és a szomszédok is segíthetik egymást, ha időközönként figyelmet fordítanak a környezetükben üresen álló ingatlanokra. Ne feledjék, hogy a lepusztult, megrongált épületek miatt sivárrá válhat a lakókörnyezetük!

Célszerű továbbá a polgárőrséggel is felvennie a tulajdonosnak a kapcsolatot, akik a napi szolgálatok alkalmával szintén figyelmet fordítanak az átmenetileg üresen álló ingatlanok védelmére.

A betörések jelentős anyagi károkat okozhatnak, ezért jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy betörés esetén csak abban az esetben kaphatunk kártérítést a biztosítótársaságtól, amennyiben ingatlanunk rendelkezik a szerződéskötéshez előírt mechanikai védelemmel. Érdemes áldozni a biztonságra, mert az megtérül.

MIT TEHET ÖN, HOGY NE VÁLJON BETÖRÉS ÁLDOZATÁVÁ?

  • A hosszabb időre felügyelet nélkül maradó házakban lehetőleg ne tároljon a szükségesnél nagyobb értékeket! Amennyiben mégis így tesz, gondoskodjon védelmükről.
  • Az ingatlanok bejárati ajtajára is érdemes korszerű zárat felszereltetni. Az ajtó anyaga legyen masszív, fém vagy tömör fa. Fontos, hogy a hátsó ajtók, garázsajtók is kellően biztonságosak legyenek.
  • Az ablakokat is lássuk el megfelelő védelmi eszközökkel! Ne feledje, a szúnyogháló nem véd a behatolás ellen!
  • Anyagi lehetőségeihez és értékeihez mérten alkalmazzon elektronikai védelmi rendszert! Nem a biztonságon kell spórolni, hiszen a tapasztalatok szerint egy esetleges betörés okozta kár gyakran többszöröse lehet a megfelelő védelmi rendszer beszerzési és felszerelési költségének.
  • Javasoljuk, hogy rendszeresen látogassanak el a hétvégi házukhoz, átmenetileg lakatlan ingatlanjaikhoz, vagy ha hosszabb ideig nem keresik fel kérjék meg a szomszédokat, hogy az Ön birtokára is figyeljenek.
  • Amennyiben gyanús személyek, vagy idegen gépkocsik mozgását észlelik, haladéktalanul jelezzék a rendőrségre! Kérjük, hogy Önök is fordítsanak figyelmet lakókörnyezetükre, és a szomszédok biztonságára, értékeinek védelmére!
  • Értékei védelmében készítsen Ön is „zsebleltárt”! A műszaki eszközök típusáról, sorozatszámáról és egyedi azonosítóikról, továbbá az egyéb értékekről készített nyilvántartás illetve fotó elősegítheti egy esetleges lopást követő azonosítást és a nyomozati eljárás folyamatát. Az elkészített leltárt mindig tartsa biztonságos helyen, például jelszóval védett dokumentum fájlban egy internetes tárhelyen, vagy a tárolási hely megjelölése nélkül egy közeli hozzátartozónál elhelyezve.

Ha mégis bűncselekmény áldozatává válna, azonnal értesítse a Rendőrséget!

112 vagy 107

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 19:40, csütörtök | Helyi

Reggel még gyengén fagyhat.

Sok napsütésre számíthatunk, az időnként megjelenő gomolyfelhőkből eleinte a középső és északkeleti régiókban, később nyugaton fordulhat csak néhol gyenge zápor.

2024. Április 25. 15:00, csütörtök | Helyi

Ismét jótékonysági koncert Nógrád vármegyében.

A rendőrök a Mátraverebély-Szentkút kegytemplomában megrendezett jótékonysági est bevételét a szécsényi Ferences Betánia Idősek Otthona és Testvéri Közössége részére ajánlották fel.

2024. Április 25. 14:21, csütörtök | Helyi

Egyhangúlag elfogadták a beszámolóját.

Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlése előtt értékelte a rendőrkapitányság tevékenységének elmúlt egy évét Bárnai Balázs rendőr alezredes, kapitányságvezető.

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

A közgyűlés előtt számolt be Nógrád vármegye rendőrfőkapitánya.

A beszámolót egyhangúlag elfogadta a képviselőtestület.