Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Október 17. 08:32, csütörtök | Helyi

5 motiváló és inspiráló olimpiai történet

5 motiváló és inspiráló olimpiai történet

Biztosan mindenki emlékezetben él pár olyan sport történet, siker, amit soha nem fog elfelejteni. Ezek szuper történetek arra az esetre is, ha egy kis inspirációra, vagy motivációra lenne szükségünk.

Az olimpiák mindig valóságos sikertörténeteket produkálnak, amelyekre bármikor jó visszagondolni. A hazai sportteljesítmények és sikerek mellé összegyűjtöttünk pár nemzetközileg ismert olimpiai történetet, amelyekről mindenképpen érdemes tudni.

Íme 5 inspiráló olimpiai történet:

  • 1. Usain Bolt

Három olimpiai aranyérem? Usain Bolt emlékezetes 2008-as pekingi olimpiai szereplését valószínűleg sosem felejtjük el. A jamaikai származású sprinter megdöntötte a világ és az olimpiai rekordot mind 100 méteren, mind pedig 200 méteren. Sőt, a jamaikai csapatával pedig a 4x100 méteren döntött rekordot, így Carl Lewis 1984-es szereplése után ő lett az első ember, aki három sprint futást is megnyert egy olimpián belül.

  • 2. Michael Phelps

Szintén a bejingi olimpián történt 2008-ban, amikor is az amerikai származású Michael Phelps nyolc darab aranyérmet vitt haza, így meg is döntötte Mark Spritz rekordját, aki hét aranyérmet szerzett be egy olimpián belül. Persze, ha ehhez beleszámítjuk Phelps athéni olimpián szerzett 6 arany medálját, már 14-nél tartunk, és csak kettő olimpiáról beszélünk. Hihetetlen teljesítmény, a GlobusBET az egyik legjobb sportolónak választotta az úszó legendát.

  • 3. Abebe Bikila

Egy kicsit visszaugrunk az időben, egészen 1960-ba, a római helyszínű olimpiához. Az etiópiai származású Abebe Bikila ekkor teljesen mezítláb futotta le a maratont, amit nem csak, hogy sikeresen teljesített, de meg is nyerte. Igen, mezítláb nyerte meg a maratont – elképesztő és felejthetetlen teljesítmény!

  • 4. Derek Redmond

Derek Redmond, a brit származású futó 400 méterre specializálódott. 1992-ben Barcelonában a nyári olimpián az elődöntő felénél elszakadt Redmond térdszalagja, súlyos sérülést szenvedett el. Ennek ellenére nem állt meg, minden erejét összeszedve vonszolta be magát a célba, amely már önmagában rendkívül megható látvány volt. De ez még nem volt minden, ugyanis édesapja befutott a pályára, és végig segítette sérült fiát a célig. Pontosabban a cél előtt pár lépéssel elengedte fiát, hogy egyedül lépje át a végcélt a sportoló. Természetesen a nézőtér hatalmas elismerésben részesítette a futót, valamint az őt segítő édesapát.

  • 5. Nikki Hamblin és Abbey D’Agostino

A riói olimpián történt a következő megható és inspiráló történet: Nikki Hamblin új-zélandi és Abbey D’Agostino amerikai futó a női 5000 méteres síkfutás második előfutamán már túl volt a táv felén, amikor valahogyan egymásba gabalyodva elestek. Mint kiderült az okozta a bajt, hogy véletlenül Abbey D’Agostino rálépett Nikki Hamblin cipőjének a sarkára. Ezt követően azzal biztatta vetélytársát, hogy keljen fel, hiszen végig kell futni a versenyt. Nikki Hamblin fel is állt, és tovább is futott, majd D’Agostino a lábához kapott és teljesen összerogyott. Úgy megsérült ekkor, hogy képtelen volt folytatni a versenyt. Ám Hamblin visszafordult, hogy segítsen ellenfelének felkelni, viszont a sérült futó mégis arra kérte őt, hogy folytassa és fejezze be nélküle a versenyt. Így is tett Hamblin, majd miután beérkezett a célba, megvárta D’Agostino-t, akit segített beültetni a kerekesszékbe. Nem meglepő, hogy ez a történet futótűzként terjedt el a világban, hiszen a sportszerűség és az emberség miatt követendő és pozitív példa. Végül pedig Új-Zéland és az Egyesült Államok is jelezte, hogy baleset miatt estek ki futóik, ezért tovább juttatták őket a következő fordulóba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:00, péntek | Helyi

Speedmarathon!!!

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata.

2024. Április 19. 10:26, péntek | Helyi

Rendőrautóban érkezett a meglepetés.

Munkatársaink adományoztak a rászoruló családoknak Salgótarjánban, és a járás településein.

2024. Április 19. 08:51, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat az egész napos sebességmérő akció helyszíneire.

Huszonnégy órás sebességmérő akciót tart a rendőrség április 19-én reggel 6 órától, a helyszínekre bárki tehet javaslatot.

2024. Április 19. 08:28, péntek | Helyi

Tűzoltók a toronyházban.

A Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szituációs begyakorló gyakorlatot tartott a héten a vármegyeszékhely és Bátonyterenye hivatásos tűzoltóinak Salgótarjánban, az Erzsébet téren.